Министерство на здравеопазването е дало указания да се прекратят масовите изследвания на контактни лица със заболели от новия грипен вирус, както и предприемането на по-специални противоепидемични мерки при третирането и проследяването на случаите на новия грип. В тази връзка се променя и по-особения режим за оповестяване на случаите на новия грип, обясняват от ведомството.

Към момента в страната няма значително повишаване на заболяемостта от грип и остри респираторните инфекции.
 
Във връзка с настъпването на есенно-зимния сезон и очакваното повишение на респираторните инфекции МЗ организира разяснителна кампания за предпазването от грипа.
 
Министерството на здравеопазването информира, че: вирусът на новия грип А(H1N1)2009 циркулира у нас и може да се очаква постепенно нарастване на броя на заболелите; в повечето случаи заболяването протича леко и без опасност за живота на хората. МЗ е осигурило антивирусни препарати, които се отпускат по преценка на специалист в болничните заведения. При наличие на симптоми на грип всеки човек трябва да посети личния си лекар и да не ходи болен на работа или училище. За предпазване от заразяване с нов или сезонен грип, най-важно е да се спазва добра лична хигиена и да се избягват контакти с болни хора.