По повод празника на град Правец, който се отбелязва днес, изложбата „Отминало настояще” в по-разширен и допълнен вид ще бъде  представена в къщата-музей на Тодор Живков. 

"Къщата на Тодор Живков е реставрирана през 1974 г. и представлява архитектурна и етнографска възстановка на късновъзрожденски, балкански тип къща на два етажа. Музейният комплекс е място за провеждане на разнообразни събития, срещи, изложби.
Експонатите в изложбата „Отминалото настояще” са част от подаръци на Тодор Живков, получавани в качеството му на държавен глава на България  в продължение на повече от три десетилетия. В Исторически музей - Правец се съхраняват предмети, предоставени на отговорно пазене с цел експониране чрез съдействието на резиденция „Бояна”.
Колекцията включва картини, сувенири, статуетки, маски, произведения на изкуството и народните занаяти, макети на известни недвижими културни ценности, копия на антични предмети на народите от Африка - Мозамбик, Судан, Танзания, Етиопия, Гана, Замбия, Нигерия, Либия, Зимбабве; от Близкия и Далечен изток – Израел, Кувейт, Ирак, Йемен, Китай, Япония, Монголия, Корея, Лаос, Индия, Шри Ланка; от Европа – България, Испания, Гърция, Кипър, Румъния, Полша, Германия, Австрия, Чехия, Англия, Холандия, Франция, Унгария, Малта, Сан Марино, от бившия СССР ( Русия, Узбекистан, Грузия); от Австралия; от САЩ, от Латинска Америка - Колумбия, Куба, Никарагуа, Чили, Еквадор, Перу, от близки и далечни страни от цял свят. Подарявани са от държавни и правителствени делегации и международни организации. Това са произведения от кристал, слонова кост, всякакъв порцелан, желязо, мед, сребро, позлата, дърво, кожа, копия на уникати, инкрустирани със скъпоценни камъни, предмети, носещи белезите на националната и културна идентичност на всяка една нация. Те са не само художествени произведения, а и отражение на нравите на епохата на едно не толкова отминало настояще. Подаръците са свидетелство за широките дипломатически, икономически и културни взаимоотношения на България с останалия свят. Свидетелство за едно сътрудничество, основано на взаимен интерес, приятелство и зачитане на националните и културни традиции. Неща, за които говорим и днес в епохата на световна глобализация.
Голяма част от представените предмети в колекцията притежават качества на произведения на изкуството и сами по себе си са уникати. Изящната изработка, изключителното ювелирно майсторство, прецизността при представянето на детайлите ги превръщат в такива", разказа Таня Борисова.

Изложбата "Отминало настояще" ще бъде открита официално от 17.30 часа.