Експозицията се нарича  „Минералите, неувяхващите цветя на природата” и включва скъпоценни и декоративни камъни
от цял свят, гигантски кристали, природни картини от Бразилия и минерали от България.
Изложбата ще бъде открита на 18 май – Международния ден на музеите, съобщиха от историческия музей в Правец. Тя е само част от проявите, поветени на международния ден, с които се цели да се привлече вниманието на ценителите на културно-историческото наследство.
От 14 май в музейния комплекс с родната къща на Тодор Живков гостува Дирекция на музеите гр. Копривщица с изложбата „Копривщенски плъсти и кенета-традиция и художествено майсторство”.
Плъстите са нетъкани пъстри постелки, изработени от вълна, произвеждани чрез специфични методи на валяне и притискане. Кенетата представляват фини дантели за украса на яки, пазви и ръкави, като части предимно на костюми от градски тип.
За пръв път в Правец  организират и Нощ на музеите. На 15 май от 20.00  до 24.00 ч. вратите на Исторически музей Правец и експозицията в Музеен комплекс с Родна къща на Т. Живков ще бъдат отворени за посетители.
15 май 2010 г е европейската Нощ на музеите и се провежда под патронажа на Съвета на Европа и Юнеско. Музеите в цяла Европа отварят за посетители и организират различни инициативи, обединени от мотото „Музеите за социална хармония”.