Восъкът не е основната съставка, от която се изработват фигурите. Той съдържа различни примеси, които му  придават стабилност при температури от -40 до 40 градуса. За очи и зъби на фигурите се използват човешки протези. Косата също е истинска. Необходими са 300 000 косъма за главата само една восъчна фигура. Те се поставят  един по един. В изработката на отделна фигура участват 40 човека – художници, скулптори, дизайнери, гримьори и др. 

Най-трудно се постига приликата с историческите личности, за които има оскъдни сведения – обясни за botevgrad.com Николай Тодоров, който представлява музея на восъчните фигури на Санкт Петербург в България. Там са експонирани общо 3000 фигури – допълни той.

От восък са изработени и двама  български национални герои – Христо Ботев и Васил Левски. Средствата за направата на восъчните копия е осигурил  Николай Тодоров. Той е дарил фигурите на музеите в Калофер и Карлово.

Николай Тодоров е военен пилот по професия. Негово хоби е да изработва скулптури от дърво. Към  изработките му има проявен интерес от страна на купувачи. Другото му хоби е историята, която го отвежда в музея на Санкт Петербург.   

Николай Тодоров ще открие изложбата на восъчни фигури в Ботевград на 23 януари.  От 24 януари тя ще бъде достъпна за всички жители на общината. Галерията към Историческия музей ще бъде отворена за посетители и в почивните дни.

/На снимката: американският актьор Брус Уилис от восък/