"Тази година Международният ден на музеите - 18 май, се отбелязва под мотото „Музей и памет”. Исторически музей-Правец през годините се е доказал като Храм на паметта за поколенията със своята разнообразна дейност по събиране, регистриране, документиране, опазване и съхраняване на културните ценности, традициите и обичаите в община Правец. Акцентът на 18 май ще е представянето на изложба-базар „Иконата в нашия дом”, на реставратора зограф Красимир Костадинов. Тя ще бъде открита на 18 май (сряда) в 17.00 часа в Историческия музей. Ще бъдат представени около 50 творби на автора. Изложбата е свидетелство за една вековна традиция на българското изобразително изкуство. Днес иконата се свързва с мигове на радост, дарява надежда, закрила, утеха. Много от светите закрилници са символ на професионална идентификация. Националните светии пазят чувството за история”, каза директорът на музей Таня Борисова.

Красимир Костадинов е роден през 1954 г. в София. Започва своята активна творческа дейност още със следването си. Завършва специалност реставрация и консервация в художествената Академия „Николай Павлович” в София през 1982 г. Негови проекти са: реставрация на керамична икона „Св. Тодор”, Преслав /смятана за първата икона/; реставрация и възстановка на единствен в света керамичен иконостас от времето на цар Симеон; реставрация на керамика и икони на Националния исторически музей; реставрация на иконостаса в църквата „Света Богородица” в Созопол; изписване на храм „Свети Георги”, Панагюрище; изписване на храм „Свети Георги”, София. Самостоятелни изложби на авторска иконопис с музейни копия в Прага, Майнц, София, Варна, Виена, Берлин.

Музеят ще остане отворен до 24.00 часа, за да се включи в традиционната НОЩ НА МУЗЕИТЕ. Посетителите ще могат да разгледат обновената постоянна музейна експозиция и гостуващата изложба от Националния исторически музей „Уникални исторически костюми, оръжие и реквизит от любими български филми”. Входът е свободен.