Тази сряда, 31-ви август, в Литва започва първото европейско първенство по баскетбол с 24 отбора. Благодарение на решението на международната федерация, взето миналата година в Турция, форматът на шампионатите на стария континент беше променен. Това даде възможност на националния ни отбор да достигне финалите, въпреки неубедителното представяне в квалификациите. Тимът на Росен Барчовски има възможност да докаже, че заслужава мястото си на първенството в мачовете от група „Де” в балтийския курорт Клайпеда.

Първият съперник на България в смятаната за най-лесна група на шампионата, е отборът на Словения - четвърти от еврошампионата в Полша преди две години, воден от легендарния треньор Божидар Малкович. БНТ1 ще излъчи мача в сряда от 17:55 ч. Следват двубоите с Белгия (четвъртък, 15:25ч.), Украйна (събота, 15:25ч.), Русия (неделя, 17:55ч.) и последният мач в понеделник срещу Грузия от 15:30ч. Ако преминат първата фаза, националите на България ще продължат във Вилнюс срещу първите три отбора в група "Це", където са Сърбия, Черна гора, Хърватия, Гърция, Македония с победителя в допълнителната квалификация, която завърши преди броени дни - Финландия.

Допълнително предизвикателство за българите и най-вече за треньорския щаб са знаменитите треньори начело на някои от противниците ни. Освен Малкович, който революционизира играта в защита и стана европейски клубен шампион с френския Лимож през 90-те години на миналия век, отборът на Украйна ще разчита и на американеца Майк Фратело. Русия е водена от Дейвид Блат, а наставник на Грузия е първият европеец, пробил в НБА, макар и като помощник треньор – Игор Кокошков.