Две изложби бяха официално открити вчера в Исторически музей – Ботевград. Едната е наречена „С бъклица и дрян” и съдържа реставрирани бъклици, върху които са изрисувани пейзажи, овчар със стадо, цветя, образите на  Васил Левски и Христо Ботев. Другата е озаглавена „Празничен колорит” и включва картини от фонда на Историческия музей. Сред авторите са Величко Коларски, Ивайло Мирчев, Владимир Ганецовски и други.
„С двете изложби поставяме началото на Коледните и Новогодишни празници, както и на временните експозиции. Музеят притежава богата сбирка от експонати - над 15 000. Те не могат да се поберат в експозиционните зали, но постепенно ще ги покажем чрез временни тематични изложби”, каза Тодорка Коцева, директор на Историческия музей. Тя обяви, че музеят продължава да получава дарения. Непосредствено преди откриването на изложбата бяха направени две – коледна къща, дело на ученици от ПМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров”, снимка и диплома на местния учител Борис Тодоров, предоставени от неговата дъщеря Мика Борисова. Борис Тодоров е син на собственика на царската фабрика за вълнени платове, за която също се съхраняват ценни експонати в музея. Това съобщи Тодорка Коцева.
„Къщата е изработена от четири възпитанички на гимназията. Тя участваше в традиционния Коледен благотворителен базар на училището и беше откупена от самите ученици. Те решиха да я дарят на музея с едно пожелание към младите хора – да бъдат добронамерени и отзивчиви”, каза директорът на гимназията Даниела Колева.
Програмата по откриването на изложбата завърши с две стихотворения на местния творец Пейо Пеев, посветени на Бъдни вечер и Коледа. Той разказа на присъстващите как преди много години е била изпълнявана традицията на Бъдни вечер в родното му село.
Откриването на двете изложби уважиха ученици и учители от гимназията, членове на литературен клуб „Стамен Панчев” и на УС на дружество „Орханиец” и други.