Днес, 10 февруари,  българската православна църква почита Свети Харалпий - християнски светец-лечител и повелител на пчеларите. Началото на празника, който се чества по традиция  в Ботевград, бе поставено вчера с изложба, посветена на Димитър Панчев – виден ботевградски педагог, забележителен пчелар и родолюбец. Експозицията бе открита от Тодорка Коцева, директор на Историческия музей. В словото си тя проследи житейския път и делото на Димитър Панчев. Спомени за своя баща разказа и Ивайло Панчев, който също е пчелар и пръв председател на пчеларското дружество в Ботевград.
Заслужилият краевед Симеонка Влайкова пък направи поредното дарение на музея – свидетелство на баща й от 1917 год., подписано от Димитър Панчев.
Самата изложба бе представена от Ирен Панчева, внучка на изявения ботевградчанин.
„Ние говорим за моя дядо предимно като пчелар, защото е празник на пчеларите. За съжаление ние със сестра ми не продължаваме традициите, който той остави и моят баща наследи. Но да се надяваме, че децата ни или внуците ни ще поемат по пътя, по който ние не тръгнахме. Човек е това, което иска да бъде и постига това, което е решил да постигне. Ние със сестра ми поехме по другата пътека, която остави в наследство дядо ни - дарбата му към езиците, лекотата, с която ги усвоява, и учителството. И двете сме филолози. Тя владее повече чужди езици, отколкото аз. Сестра ми е доктор по лингвистика в университета в Стасбург, а аз преподавам в Международното висше бизнес училище. Професионалната ни кариера винаги е била свързана с обществената дейност и учителството, което извършваме с голямо желание и отговорност. Ние, за съжаление, нямаме спомени от дядо Димитър. Но не винаги прекият контакт е единствената възможност за възпитаване. Възпитани сме индиректно, чрез спомените на баща ни, чрез спомените на близки родственици, които са били негови съвременници. Възпитани сме и чрез спомените на хора, с които той е контактувал”, каза внучката на Димитър Панчев. Тя прочете поздравително писмо от своята сестра, отправено в знак на благодарност към Тодорка Коцева и всички музейни работници, които с голямо желание организираха изложбата, посветена на Димитър Панчев.
„С настоящото писмо искам да благодаря на екипа на Исторически музей – Ботевград и да честитя празника на пчеларите. Безкрайно се гордея с това, че принадлежа към това семейство и се радвам на изграденото уважение към дядо ми и баща ми. Едновременно искам да припомня и подчертая, че подобни изяви не се ограничават и не се свеждат само до родовия фактор. Те спомагат за съхраняване на нашите традиции, опит, знания и морал и вие, като припомняте историята на града, съдействате за неговото бъдеще. Желая ви много енергия и ентусиазъм за нови изяви!”, се казва в писмото на Даниела Панчева.
Изложбата е подредена в частта „Градско начало” на музея. Тя съдържа грамоти и  награди от чужди и български изложения, маслен портрет на Димитър Панчев, нарисуван от българския живописец Ари Калъчев, снимки, малка част от редакторската му дейност, лична кореспонденция и други експонати.
Събитието уважиха председателят на ОбС Йорданка Лалчева, секретарят на общината Цеца Иванова, Веселка Божкова – главен експерт „Култура”, Венета Цолова - председател на ОбС на местната структура на пчеларите, общественици, членове на двете пчеларски дружества в Ботевград.
След като разгледаха изложбата, гостите бяха поканени от семейство Панчеви на чаша червено вино.