В края на миналата седмица Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни отчете своята едногодишна дейност.
На отчет и анализ бяха подложени: 
1. Организационното състояние и едногодишната дейност на комисията.
2. Конкретните мерки на ДПС и МК по изпълнение на национални и общински планове и програми.
3.Възпитателни дела, взаимодействие на МК, обществени възпитатели.
Извадки из отчетния доклад:
„През 2011 година в РУП Етрополе са регистрирани общо 8 броя престъпления (всичките кражби като две от тях взломни). Извършителите са 3 малолетни и 8 непълнолетни момчета.
За сравнение - през 2010 година са разкрити общо 7 броя престъпления (6 кражби и един грабеж). Извършителите са 1 малолетен и 9 непълнолетни момчета.
През 2011 год. в РУП Етрополе няма установени криминални престъпления срещу малолетни и непълнолетни лица.
Кражбата и посегателството срещу собствеността са най-честото престъпление, извършвано от непълнолетни през отчитаната година.
В началото на 2011 год. на отчет в ДПС Етрополе са водени общо 23 малолетни и непълнолетни деца. Новозаведени през годината са 14 деца, от които 5 малолетни и 9 непълнолетни. Снети от отчет са 10 лица, като 7 от тях поради поправяне и навършване на пълнолетие, а 3 предадени на ОР.
В края на 2011 год. в ДПС Етрополе се водят 27 малолетни и непълнолетни лица.
По степен на проявеност водените на отчет в ДПС се разделят на 2 утвърден и 25 проявени. От водените 27 лица: малолетни момчета - 6, а момичета няма, непълнолетни момчета - 20, а момичета - 1.
Справката за семейната среда, в която живеят водените на отчет малолетни и непълнолетни показва следното:
- в конфликтна семейна среда - 2
- в социално-слабо семейство - 4
- в криминогенна среда - 2
- сираци или полусираци - 6
- родителите са разведени или фактически разделени - 7
Към настоящия момент нямаме настанени деца в Поправителен дом. 
През 2011 г. 19 родители и настойници са търсили съдействие и подкрепа от МК. Голям е броят и на родителите, които работят в чужбина и оставят децата си на грижите на близки и роднини, като понякога това са баби и дядовци, които не успяват да окажат ефективен контрол. Често пъти такива деца попадат по различни причини в ДПС, след което Инспектора на ДПС своевременно уведомява МК и при нужда се определят обществени възпитатели, които работят с децата и оказват съдействие на близките им във връзка с тяхното възпитание. През 2011 г. имаме 8 такива случаи. За същия период през ДПС са преминали 63 бр. малолетни и непълнолетни, като 6 от тях за бягство от дома, 9 за употреба на алкохол, 7 за бягство от училище, 5 за управление на МПС без свидетелство за правоуправление, 4 за употреба на упойващи вещества - марихуана, а останалите 32 на други основания.
Паралелно с другите задачи МК организира разглеждането на възпитателните дела и контрола по изпълнението на наложените възпитателни мерки. През 2011 в МКБППМН се получиха 13 преписки, като всички са от Районна прокуратура Етрополе. За сравнение през 2010 год. също са получени 13 преписки, като от РП - 5, от Прокуратура - София - 1 и 7 от РУП. През отчетната година няма постъпили сигнали от длъжностни лица и граждани. Останали за разглеждане през 2011 г. от предходната 2010 година - 4 възпитателни дела. Разгледани са общо 16 възпитателни дела, а 1 бе прекратено поради преместване местоживеенето на извършителите в друга община. От разгледаните 16 възпитателни дела 11 са за кражби, едно е за грабеж, 1 за телесна повреда, 1 за увреждане на имущество, 1 за употреба на алкохол и 1 за хулиганство. В седем от случаите децата са действали сами, а в останалите девет - в съучастие. Правят впечатление 2 неща:
1-во: Всички преписки, получени в МК през 2011 г. са от прокуратурата, което говори за сериозността на извършените прояви.
2-ро: От 13-те получени преписки 11 са за извършени кражби. Това е два пъти повече спрямо 2010 год. Има значително завишение на проявите, извършени от малолетни. През отчетната година са наложени възпитателни мерки на 8 малолетни лица, докато през 2010 год. са наложени такива мерки на 3 малолетни. Общо на 22 малолетни и непълнолетни са наложени следните възп. мерки:
- по чл. 13, ал.1, т.1 от ЗБПТГМН - „ Предупреждение" - на 5 малолетни и 6 непълнолетни
- по т. 2 - „Задължаване да се извини на пострадалия" - 1 непълнолетен
- по т.З - „Задължаване да участва в консултации, обучения и       програми за преодоляване на отклоненията в поведението" - на 2 малолетни и 3 непълнолетни
- по т.4 - „Поставяне под възпитателен надзор на родителите или лицата , които ги заместват, със задължение за полагане на засилени грижи" - на 2 непълнолетни
- по т.5 - „Поставяне под възпитателен надзор на обществен възпитател" - на 1 малолетен и 3 непълнолетни
На 21 от децата е наложена по една възпитателна мярка, а на 1 непълнолетен за извършеното от него деяние са наложени 2 възпитателни мерки.”
Бе избрано Оперативно бюро в състав:
1. Лазар Василев - секретар на МКБППМН
2. Светла Вълова - директор СОУ "Хр. Ясенов"
3. Петко Петков - инспектор ДПС
4. Даниела Панчева - началник "ОЗД" към Д"СП"
5. Десислава Найденова - директор ПГ - Етрополе
Няма промени в броя и състава на обществените възпитатели, които ще работят в помощ на местната комисия:
1. Лазар Василев - педагог
2. Бистра Александрова - педагог
3. Росица Иванова - психолог
4. Нина Александрова - педагог
5. Ирина Христова Александрова - педагог
6. Надежда Митова Димитрова - педагог