Вчера в ОУ „Н.Й.Вапцаров” се проведе училищният кръг на Второто национално състезание по правопис на английски език - Spelling Bee. В него участие взеха 24 ученици  - 1 представител на пети клас, 12 – на шести и 11 – на седми. Изискването бе всеки от тях да знае правописа на над 400 думи на английски език. Учениците се състезаваха в 11 кръга. Думата different /различен/ донеса победата на Петя Николаева Гаврилова от 6 „б” клас. Тя ще участва в регионалния кръг на състезанието, който ще се проведе на 28 април в София. Участниците в него ще се готвят по нов, увеличен и усложнен списък, като само двама от всеки регион ще се класират за финала на състезанието.
Надпреварата Spelling Bee в ОУ „Н.Й.Вапцаров” се проведе под ръководството на учителката по английски език Жанет Стоянова. Тя ще придружи Петя Гаврилова на регионалното състезание. 
Четец на думите в училищния кръг бе Пролетка Стоянова, учителка по английски език.
Състезанието се организира от Център за приобщаващо образование и Корпус на мира в България с подкрепата на Фондация „Америка за България” и под патронажа на Министерство на образованието, младежта и науката и Американското посолство. 
Spelling Bee е традиционно американско състезание, в което състезателите спелуват (от англ. spelling) - произнасят буква по буква различни думи на английски език. Състезанието се провежда за първи път в САЩ през 1925 г. Интересът към него нараства с всяка изминала година. През 2011 г. над 11 милиона американски ученици са взели участие.  Освен в САЩ състезания по правопис се провеждат и в много други страни по света. 
В България състезанието се проведе за първи път през 2011 г. по идея на доброволци от Корпус на мира. В първото национално състезание Spelling Bee взеха участие над 1000 ученици от 60 училища в 50 населени места в страната. Победител и първи Spelling Bee шампион стана 13-годишният Александър Емил Александров от СОУ „Д-р Петър Берон”, гр. Костинброд, София област. Голямата награда му беше връчена от американския посланик Н.П. Джеймс Уорлик.