Днес е Международният ден на ромите – 8 април. Празникът е обявен през 1992 г. от ООН и Европейския съюз по предложение на Международната организация „Романо юнион”.
Световното ромско движение за запазване и развитие на ромската култура и идентичност води началото си от първия Световен ромски конгрес през 1971 година в Лондон, на който са приети също флаг и химн на ромите.
 
И за ромите от Етрополе и общината днес е голям празник. По традиция той се отбелязва в м. Равнището под Етрополе. Не бяха малко и ромите от съседните общини.
Празника уважиха народният представител Емил Димитров, Мирослав Найденов -министър на земеделието и храните, координаторът на ПП ГЕРБ в Софийска област Линко Лилов, Началникът на РИО София област Христо Андреев  и заместник-кметът Росица Христова.
При откриването Росица Христова поздрави от името на кмета инж. Богомил Георгиев всички роми с днешния празник, а на участниците в състезания пожела толерантност и победа.
Повече от миналата година са кандидатите за надбягване с коне и каруци, които са организирани от Община Етрополе. Над 20 състезатели бяха записани за участие в конното надбягване и 14 за надпреварата с каруци. Като при всяко състезание и това не мина без инциденти – препъване и падане на коне при бягането, излизане извън трасето, отказ на коне да тръгнат още от стартовата линия. Имаше и по-емоционално оспорване на резултатите. В крайна сметка цялото състезание премина без проблеми за състезатели и публика.
Победителите бяха наградени с купи и парични награди. Класиралите се на първите места получиха наградата си от министър Мирослав Найденов, на второ място – от Емил Димитров, а наградите за третото място връчи Линко Лилов. При конете имаше и една утешителна четвърта награда, като наградата връчи Росица Христова. Министър Найденов награди и състезателя с най-елитния кон.
Атракция след връчване на наградите беше „Конят, който танцува кючек.” Няма грешка, вероятно закупен от някой цирк, този кон заигра веднага след като духовата музика засвири кючека. Собственикът му беше щедро възнаграден от народния представител Емил Димитров.
Общо 13 млади момичета и момчета се захванаха след това да се състезават за най-добър танцьор.
Накрая за доброто настроение на всички участници в днешния ромски празник се погрижи Младежката духова музика към НЧ „Тодор Пеев-1871” в Етрополе. За всички беше организирана курбан чорба, а по-нетърпеливите посещаваха павилионите със скара и бира през цялото време на състезанията.
Впечатление направи отличната организация на празника. Охраната от доброволци-роми си вършеха добре работата и не се наложи  намесата на служителите от РУП в Етрополе.