Среща с творческия свят на Зоя Петкова се състоя тази вечер в зала „Орханиец” на Исторически музей – Ботевград. С нея бе открита инициативата „Сезон на изкуствата 2013” на музея. Срещата започна със стихове на Зоя Петкова. Те бяха изпълнени от Веска Цековска – ученичка от 12 „в” клас на ПГТМ „Христо Ботев”, и от Христослав Станков – студент по актьорско майсторство в Благоевградския университет. Лични впечатления от творчеството на Зоя Петкова изрази музейният работник Десислава Иванова. 


Зоя Петкова е родена в Лом, но живее в Ботевград. Има три дъщери и шест внучета. Член е на Дружество на литературните творци „Стамен Панчев”. След един скок с бънджи, при който си чупи ръката, започва да пише стихове и да рисува, но твърди, че не се възприема нито като поет, нито като художник. „Радват я книгите, общуването с хора, писането и това, че има с кого да го сподели. Интересува се от всичко, свързано с древна история, религия, археология. Разноликите й интереси присъстват в стиховете и в картините й. Тя е един нестандартен човек”, каза Десислава Иванова.
От своя страна Зоя Петкова благодари на ръководството на Историческия музей за възможността „да се покаже”. Тя пожела на присъстващите "да вярват в човека и в любовта".


Думата да изрази мнение за творчеството и личността на Зоя Петкова бе дадена и на публиката. От името на дружество „Стамен Панчев” поздравителен адрес на авторката връчи Симеон Ангелов, председател на организацията.    


Картините на нашата съгражданка са подредени в музея. Там могат да се прочетат и нейните стихове.