Симеон Дянков е изкупителна жертва - това е мнението на икономиста Владимир Каролев. Той е категоричен, че икономисти са критикували досегашния финансов министър. Според него призивите за национализация на ЕРП-тата на фона на протестите срещу високите сметки за ток са пълен абсурд, пише Дарик.

Каролев припомни, че Дянков не е успял да стартира истинска пенсионна реформа и сега се стигнало до „абсурда" БСП да обещава увеличение на пенсиите, което ще доведе автоматично до 9 на сто дефицит и намаляване на пенсионната възраст, при положение че в документ на ЕС страната ни е показана като една от страните с най-ниска пенсионна възраст, а пък ефективната пенсионна възраст е около 57 години заради ранното пенсиониране.

Той допълни, че проблемът у нас не е в цените на тока, а в това, че през последните три години и половина са загубени 400 000 работни места. Загубата на работни места се дължи на кризата и намаляването на чуждите и местните инвестиции, а другата причина е, че правителството на ГЕРБ не е подобрило бизнес средата и не е създало възможност за нови работни места.

Критика на Каролев към Симеон Дянков е, че въпреки предизборното обещание на ГЕРБ, че няма да увеличават данъците, те са се съгласили на „натиска на синдикати и популисти" и са увеличили осигуровките, въвели са нов данък върху лихвите по депозити, не са намалили почти никакви регулации за бизнеса, а по думите на Каролев много бизнеси се оплакват от политически натиск и корупция от страна на герберски структури.

Според Каролев на фона на протестите срещу високите сметки изходът за хората, които не могат да ги платят, е да се образоват и да изкарват повече пари, а втората посока е да се пести.