Почетният председател на дружество “Орханиец” Симеонка Влайкова получи покана за участие в Национална конференция по краезнание в Добрич. Тя се организира по повод 170 години от началото на краеведското движение в България. Симеонка Влайкова ще бъде един от докладчиците на конференцията. Нейната разработка ще представи развитието на краеведската дейност в нашия край.

Началото на организираната фолклорна и етнографска дейност в България е поставено с писмо на украинския историк и славяновед, който доказва славянския произход на българите, Юрий Венелин до българския просветител и книжовник Васил Априлов. Юрий Венелин иска от Априлов да събере информация за български народни песни, обичаи, носии, обреди, вярвания и суеверия от определени територии на страната – Западна България, В. Търново, Преслав, Шумен.

През 60-тте години на миналия век излиза първият краеведски вестник „Български старини”. „Архив за поселищни проучвания” се издава от Великотърновския университет и е единственото тематично списание, което излиза в страната. Търновското висше училище е и мястото, в което е учреден през 1990 година Съюза на краеведите в България. В него членуват над 200 краеведи, между които е и Симеонка Влайкова.  За юбилейната годишнина се организира поредица от научни конференции в Перник, Стара Загора, Монтана, Габрово и Добрич. По време на форумите ще бъдат наградени изявени краеведи с дипломи и почетни грамоти.