През декември м.г. пет партии - СДС, ДСБ, "Движение България на гражданите", НПСД и БЗНС подписаха споразумение за превръщането на блока в коалиция, а към Гражданския съвет се присъединиха бившите членове на „Синьо единство” Мартин Димитров и Петър Славов, след като партията им не се включи в обединението.
Преди месец Реформаторският блок избра Граждански съвет за Софийска област. В него влиза ботевградчанката Яница Иванова. Тя е общински съветник от Български демократически форум.


Госпожо Иванова, има ли Реформаторски блок в Ботевград и каква е неговата политическа физиономия?


Формално обединение Реформаторски блок в Ботевград все още не е учредено. Но тук има структури на три от политическите партии, които са в Реформаторския блок. Така че съвсем скоро предстои учредяването на коалицията и в Ботевград. Предстои да очертаем приоритетите и акцентите ни в предстоящата предизборна кампания за избор на евродепутати. Но по-важното е, че в Ботевград има дясно мислещи хора. И те не са малко. Хора, които искат да работят и живеят по европейски стандарти. И ако говорим за политическа физиономия, мисля, че именно тези хора са лицето на Реформаторския блок.


Сред десните хора няма еднозначно мнение по въпроса Меглена Кунева - водач на листата на Реформаторския блок, нали?


Аз мисля, че ние сме обединени преди всичко от кауза. И не трябва да
допускаме личностни симпатии да разцепят дясното пространство отново. Това е горчивият урок, който не трябва да забравяме. Напротив, това трябва да ни направи по-мъдри. Според мен е крайно време да се оттласнем от противопоставянето харесвам - не харесвам. В политиката има различни личности, не може един човек да се хареса на абсолютно всички. Но трябва да постигнем консенсус. За да има демокрация. И още нещо. България е малка страна, а и времето на комунизма не беше толкова далече в историята ни. Не може някак си да зачертаем това. Знам, че някои от десните избиратели са резервирани спрямо Меглена Кунева. Но, вижте: "България на гражданите" не е само Меглена Кунева. Там има толкова много силни личности. И това е силата на нашия реформаторски блок. Ние сме един отбор. Димитър Делчев, например. Той е лидерът ни в Софийска област. Един млад човек, с модерно мислене, почтен като човек и политик.


Като член на Гражданския съвет за Софийска област каква е Вашата кауза?


Да представлявам малкия и средния бизнес. Всъщност грижата за малкия и средния бизнес е в основата и на икономическата програма на Реформаторския блок. Ние искаме нови правила за обществените поръчки, нови правила за бизнеса и ясни нравила за пенсионната система. Ще цитирам думите на говорителя на Реформаторския блок Радан Кънев, който каза, че десният съюз е изправен пред БСП, които искат да правят ревизия в България и предлагат Евразийски съюз, пред ГЕРБ, които "искат да се върнат на власт заради самата власт" и предлагат еднопартиен режим като в страните от Западните Балкани, а медиите на мафията предлагат нова партия като алтернатива.
Десните хора в България имат избор. И това с Реформаторският блок, който може да направи промяна и да върне България на Европа.