На изборите в Ботевград, на които ще избираме евродепутати, в Община Ботевград ще има 45 избирателни секции. От тях 24 са в града, а останалите в селата.
Има промяна в обхвата на избирателните секции. Тази промяна се наложи във връзка с изпълнение на разпоредбите на изборния кодекс. Избирателни секции трябва да се сформират до 1000 избиратели. Промяната касае избирателни секции №7, №15 и №19. Част от избирателите на избирателна секция №7 ще гласуват в избирателна секция №18, част от избирателите на №15 ще гласуват в №16 и част от избирателите на №19 ще гласуват в секция №22. Това каза пред телевизия „Ботевград” Веселка Николова – началник на отдел „Административно обслужване, канцелария и протокол” в общината. Тя уточни още, че избирателите от 7, 15 и 19 секция ще гласуват в същите учебни заведения, където са гласували до момента, но в различни стаи.
Предстои избирателните списъци да бъдат публикувани на интернет страницата на Община Ботевград.
Започнаха да текат и сроковете, в които гражданите могат да поискат да гласуват по настоящ адрес. „Те няма да могат да се възползват от удостоверение за гласуване на друго място. Законодателят е предвидил издаването на такива удостоверения, но те касаят членовете на ЦИК, на РИК, наблюдателите и самите кандидати за членове на Европейския парламент. Всеки избирател, който е с различни адреси – постоянен и настоящ в различни населени места, може да подаде заявление за включване в избирателните списъци по настоящ адрес. Заявленията се подават в общинската администрация – за Ботевград, и в кметствата – за другите населени места в общината. Крайният срок е 10-ти май.
От общината проверяват изправността на копирната техника, тъй като и в новия изборен кодекс е предвидено секционните избирателни комисии да копират своите протоколи в изборния ден. В срок до 19 април кметовете на общини ще проведат консултации с политическите сили. Очаква се до края на тази седмица да бъде назначена Районна избирателна комисия за Софийска област.