На 8 април Епизоотичната комисия в Община Ботевград прие програмата за профилактика, борба и контрол на Ку-треската през рисковия период за нейното разпространение на територията на Община Ботевград. В програмата са набелязани 15 мерки, като една от тях е забрана на продажбата на мляко и млечни продукти на нерегламентирани места, както и извършване на регистрация на всички производители и търговци на млечни продукти. В изпълнение на тази програма бяха наложени и санкции на търговците на мляко на пазара – заяви д-р Георги Гергинов, главен инспектор в Областна дирекция по безопасност на храните – Контрол на храните в Ботевград. Уточнението той направи по повод писмото на Лилия и Христо Костадинови „Не на двойния аршин при контрола на храните”, публикувано в миналия брой на „Ботевградски вести плюс”.


В програмата срещу разпространение на Ку-треска, която е утвърдена от кмета на общината, е разпоредено периодично тревните площи да се пръскат с подходящи инсектициди, да се извърши дератизация на коритото на Стара река, да се забрани пашата в рамките на населените места, всички животновъдни обекти да бъдат регистрирани и да се извърши контрол на движението й.


В епизоотичната комисия влизат представители на общината, ветеринарната служба, горското стопанство, полицията, РЗИ и други контролни институции.