В сряда общинските съветници Цветан Цолов, Филип Филипов и Иван Гавалюгов внесоха предложение многофункционалната спортна зала "Арена Ботевград" да се предостави за стопанисване и управление на новосъздаденото общинско предприятие "Балкан". В докладната, която трябва да бъде разгледана и гласувана на предстоящата в края на месеца редовна сесия на ОбС, съветниците предлагат подробен ценоразпис за ползването на спортния обект, в който се предвижда и възможност новата зала да се предоставя за ползване на всички желаещи, при ред и условия, утвърдени от управителя на общинското предприятие. Приемането на това тяхно предложение ще позволи на многото любители на баскетбола в общината, практикуващи за удоволствие този спорт, да използват професионалното оборудване на спортната зала, като така ще се докоснат до реалните условия, при които професионалистите тренират и се състезават. Тази практика успешно се прилага в редица други спортни съоръжения в България и по света, и освен положителния социален ефект от пълноценното използване на спортните обекти, води и до повишаване на интереса към отборите, трениращи и провеждащи своите домакински срещи в съответната спортна зала.


Докладната на тримата съветници предвижда "Арена Ботевград" да се използва безплатно от клубовeте и спортните организации, регистрирани и развиващи своята дейност на територията на община Ботевград, като това предложение вече получи своето одобрение от Общинския съвет на проведената в сряда вечер извънредна сесия. 


Публикуваме пълния текст на внесената от тримата съветници докладна:


 


ДОКЛАДНА ЗАПИСКА


Уважаеми дами и господа, 


На 29.03.2014 г бе открита новата многофункционална спортна зала „Арена Ботевград”, която е актувана като публична общинска собственост с АОС №2017/22.05.2014. С решение №69/21.03.2014 г. Общински съвет - Ботевград прие създаването на общинско предприятие „Балкан”, една от основните функции на което е управлението и стопанисването на общинските спортни имоти – публична собственост. Със същото решение се прие и Правилник за работа, структура и бюджет за 2014-та година на новосъздаденото общинско предприятие. Като основен мотив за необходимостта от създаването на общинско предприятие за управление и стопанисване на общинските спортни имоти бе изтъкнато именно наличието на новоизградената спортна зала „Арена Ботевград”, чието управление да се извършва от специализирана структура на бюджетна издръжка към Община Ботевград. Към настоящия момент многофункционалната спортна зала все още не е предоставена за стопанисване и управление на общинското предприятие „Балкан”, което затруднява всички произтичащи от това дейности по стопанисване и управление на спортния обект. Въпреки че в новоизградения общински спортен обект вече се състояха спортни събития и такива предстоят да се проведат, все още Общински съвет - Ботевград не е определил цени за ползването му. В тази връзка предлагаме на Общински съвет Ботевград  да  вземе следното 


РЕШЕНИЕ


1. Предоставя за стопанисване и управление на общинско предприятие „Балкан” следния имот – публична общинска собственост:


 - Многофункционална спортна зала „Арена Ботевград” – актувана като публична общинска собственост с АОС №2017/22.05.2014


 


2. Приема цени за ползване за спортни мероприятия и тренировъчна дейност на многофункционална спортна зала „Арена Ботевград”, както следва:


За провеждане на тренировъчна дейност:


За представителни мъжки и женски национални отбори: 80 лв./час


За представителни национални отбори за подрастващи: 50 лв./час


За представителни мъжки и женски отбори на спортни клубове : 60 лв./час


За отбори – подрастваща възраст на спортни клубове: 40 лв./час


 


За провеждане на състезания и турнири:


За представителни мъжки и женски национални отбори: 120 лв./час


За представителни национални отбори за подрастващи: 80 лв./час


За представителни мъжки и женски отбори на спортни клубове : 100 лв./час


За отбори – подрастваща възраст на спортни клубове: 70 лв./час 


Посочените цени са без начислен ДДС



  • Ползването на многофункционалната спортна зала „Арена Ботевград”  от спортни клубове, регистрирани и извършващи тренировъчно-състезателна дейност на територията на община Ботевград, е безплатно при предварително утвърден график от управителя на общинското предприятие „Балкан”



  • Ползването на многофункционалната спортна зала „Арена Ботевград” за свободна спортна дейност, според функционалното предназначение на обекта, се извършва при условия и ред, утвърден от управителя на общинско предприятие „Балкан”, при цена – 50 лв./час за използване на спортното игрище


 


Ботевград


23.07.2014 г.


Вносители: Иван Гавалюгов, Филип Филипов, Цветан Цолов