Началото на Националния литературен конкурс „Стамен Панчев” бе поставено миналата година, когато се навършиха 100 години от смъртта на поета в Балканската война. В първото издание взеха участие повече от 70 ученици от цялата страна. Победителите получиха плакети, придружени с парични награди. 
И тази година надпреварата е в два раздела – стихотворение и разказ, няма тематични ограничения. Журито обаче ще присъди две специална награди. Едната е осигурена от Община Ботевград и дружество „Орханиец”, а другата – от Сдружение на литературните творци „Стамен Панчев”. Наградите за класираните на първите три места в двата раздела за двете възрастови групи ще бъдат предоставени от Стамен Банковски – правнук на поета.
Творбите за конкурса  ще се приемат от 20. 09. 2014г. до 31. 10. 2014г. на адрес: stamen.panchev@abv.bg. Церемонията по връчване на наградите ще се състои на 29 ноември 2014 г. в Ботевград.


Ето и условията на конкурса:


НАЦИОНАЛЕН ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС „СТАМЕН ПАНЧЕВ” - БОТЕВГРАД‘2014
Второ издание
ОБЩИНА БОТЕВГРАД
ДРУЖЕСТВО „ОРХАНИЕЦ” – БОТЕВГРАД
И
ДРУЖЕСТВО НА ЛИТЕРАТУРНИТЕ ТВОРЦИ „СТАМЕН ПАНЧЕВ” - БОТЕВГРАД


ОРГАНИЗИРАТ
НАЦИОНАЛЕН ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС „СТАМЕН ПАНЧЕВ”  - БОТЕВГРАД‘2014
Конкурсът  ще се проведе под патронажа на Райна Панчева – внучка на Стамен Панчев, и  Стамен Банковски – Панчев – негов правнук.


Регламент:
- конкурсът няма тематични ограничения, но ще бъде присъдена една СПЕЦИАЛНА НАГРАДА за творба, посветена на Стамен Панчев /виж подробности в раздел Награди/;
 - конкурсът е в два раздела: за стихотворение и разказ;
- възрастови ограничения: право на участие имат средношколци от цялата страна в две възрастови групи:
 - от V до VIII клас
 - от IX до XII клас
- всеки кандидат може да участва с до две творби – по една за двата раздела, като разказът не трябва да надвишава 3 печатни страници;
- творбите трябва да са непубликувани /отнася се и за интернет публикации/ и да не са участвали в други литературни конкурси, както и в предишното издание на този;
- творбите трябва да са написани съобразно нормите на книжовния български език;


Награди: 
- За всяка възрастова група – и в двата раздела /стихотворение и разказ/, ще бъдат определени по три награди, общо 12. Освен парични награди, победителите ще получат и специални плакети за участието си.
 - Извън горепосочените, ще бъдат връчени и две Специални награди:
Едната е предвидена за творба, посветена на личността или делото на Стамен Панчев – бащата, учителя, общественика, „поета с цигулката” и изобщо  - Човека! Тя се осигурява от Община Ботевград.
Другата ще бъде присъдена на творба от местен автор /от ботевградска община/. Тя се осигурява от Дружество на литературните творци „Стамен Панчев” - Ботевград



Срокове:
 - Конкурсните творби ще се приемат от 20. 09. 2013г. до 31. 10. 2014г. на адрес:
 stamen.panchev@abv.bg
- в писмото всеки участник трябва да напише само личните си данни: име, презиме, фамилия, точен адрес, ЕГН, тел. за връзка и името на училището си, както и в коя възрастова група и в кой/кои раздели ще участва;
- самите творбите трябва да бъдат написани в отделен файл (документ на Word, .doc, .rtf, .txt), който да се прикрепи към писмото.
Заб. Това се налага, защото конкурсът е анонимен. Творбите ще бъдат засекретени и ще бъдат подадени на журито без личните данни на участниците.
Заб. Втората специална награда, която ще се присъди на местен автор,ще бъде определена, като комисията по засекретяване и разсекретяване подаде на журито творбите само от местни автори, отново без данни за тях.


- Церемонията по връчване на наградите ще се състои на 29 ноември 2014г. в Ботевград. Часът и мястото ще бъдат уточнени допълнително.