Володя Казаков е на трето място в листата на Коалиция “Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО” за Софийска област. Публикуваме неговите отговори на въпросите, които botevgrad.com отправи към кандидатите за народни представители от Община Ботевград.


1. Какъв е личният Ви мотив да се кандидатирате за народен представител? С какво смятате, че реално може да допринесете за подобряване живота на хората в страната и какво Ви дава увереност, че може да се справите?


Преди да представя своите виждания като кандидат за народен представител от КП   Патриотичен фронт НФСБ И ВМРО,  искам да благодаря на сайта  botevgrad .com  за предоставената  възможност при това безплатна. Аз съм представител на една от формациите, която е част от коалицията, а именно Съюз на патриотичните сили „Защита”. Член съм на тази партия още от основаването и през 1998 в гр. В Пловдив. Членувал съм само в тази партия като от нейно име съм участвал като коалиционен партньор в местните избори 2003-2007 година. По време на този мандат бях избран за председател на общинския съвет. Още сега в началото, преди да отговоря на зададените въпроси, заявявам: Първостепенна за мен ще бъде работата ми, ако бъда избран с бюлетина 24 на Патриотичен  фронт в 43 Народно събрание, по осигуряването на средства за поетапна смяна на водопроводната мрежа на град Ботевград. Заедно с новия кмет  ще съдействам за истинско пречистване на  водата чрез построените пречиствателни станции. Днес тези станции бездействат и са живи паметници на гогоглупостта.
Уважаеми съграждани, това състояние на снабдяването на града с питейна вода не трябва повече да го търпим. За него е виновно преди всичко лицето-кмет. Питам Вас, уважаеми съграждани, Вие жители на  града с името на Христо Ботев  ли сте, или жители на Дремиград? Този проблем е с огромни последствия, най-вече за здравето на хората. Защото само когато е здрав един човек, той може да се грижи за себе си, децата и семейството. И по тази причина смятам, че това ще е основната ми дейност по време на мандата, ако бъда избран. Именно за това се кандидатирах, защото смятам че съм полезен с моя опит за обществото и града. Водих се  и от още една повече морална цел. А тя е, че за разлика от един друг депутат  от предходен мандат, народен представител от Ботевград,  може да се стане депутат  и без парите на  тате. Публична тайна е неговата помощ  за общината, направо е строго секретна. Пази се тази помощ в дълбоките архиви на министерството на рибите. Там неговата работа е отразена върху водни дискове от стотици кубика вода и само определени риби имат право на достъп до тях.
Водеше ме и моята вяра,  че не всичко е пари, както и забравените днес  качества като честна работа в името на обществото. Благодарен съм за номинацията  и на ръководството на Съюз „Защита” и на председателя Йордан Величков. Мотивираме и програмата на коалиция Патриотичен фронт, програма, която защитава интересите на хората в частност и на жителите на Ботевградска община. Вече 25 години големите български партии се сменяваха в управлението, техните структури на национално и местно ниво лъжеха и мамеха народа. Тези  партии разстреляха право в челото вярата и достойнството на цял народ и всичко това с една цел - лично забогатяване. Едни и същи хора с години източваха народни пари от всички сфери на живота ни. Този процес  трябва да  го спрете самите Вие, като гласувате с бюлетина 24  и за мен като кандидат. Уверен съм, че ще се справя и след 4 години  ще се гордея с моята работа в полза на обществото.


2. Кои  според Вас са основните проблеми в обществено-икономическия живот на България и как виждате тяхното разрешаване?


Основния проблем на страната ни според мен е липсата на държавност. Тя се чувства и е видима в целия обществен и политически живот. Тя е родила  и недоверието към държавното управление, но също и дълбоко разслоение в нацията. Много богати и много бедни. Роди се другото й дете - корупцията. Схемата –  няма държава, има власт, е гибелна. По своята същност властта не създава корупцията. Тя се прави от хората, които имат власт и апетит  към забогатяване. А апетитът е синоним на алчността за притежаване на все повече и повече материални богатства. Не бих искал да пропусна, че основен проблем е и икономическото развитие. Без възраждане на българската икономика, стимулиране на българското производство, не може да има повишаване на доходите на българското население, на заплатите и пенсиите. Днес България  е капиталистическа държава. Повече от 80% от икономическия потенциал е в ръцете на частни лица. Именно и по тази причина са нужни данъчни, счетоводни и лицензионни облекчения. Нужно е  създаване на Национален фонд за подпомагане  на малки и средни предприятия, а също и закон срещу спекулата, който се надявам да се приеме от 43-тото НС. Проблемен е и фактът, че минималните доходи не са освободени от данъци, а банките могат сами да променят лихвения процент. От значение е осигуряването на по-голяма децентрализация на общините, като най-малко 20 % от събраните данъци да остават в общините. Не на последно място е проблемът със слабата ефективност на съдебната система, прокуратура, безработицата сред  младежите.


3. Какви конкретни законодателни мерки смятате, че трябва да бъдат приети с приоритет от 43-тото Народно събрание?


Приоритет на 43-тото НС трябва да е именно борбата с безработицата. Успех тя може да има само като се възроди българската икономика. В социалната политика е нужна демографска програма за спасяване на българската нация. Тази програма трябва да се приеме от НС веднага след началото на работата му. Социалните помощи трябва да се получават само срещу реално положен труд. В нея трябва да се посочи, че помощи се получават само за две деца. Други мерки, които трябва да се приемат, са в областта на здравеопазването чрез  поевтиняването на лекарствата и връщането на здравната помощ в малките селища. Нужна е и цялостна образователна реформа за завръщане на възрожденския  дух и националното  самосъзнание  в училищата и университетите. В програмите на образованието трябва а се заложи изучаване на дисциплина „Патриотизъм” и час по физкултура всеки учебен ден. В областта на екологията  законодателните мерки трябва да включат незабавно налагане на  мораториум върху сечта и износа на българската гора. Защитата на уникалната българска природа  е сред най-важните мерки, които трябва да се приемат в Народното събрание. Те трябва да имат ролята на драконовски мерки против еконарушителите и лъжееколозите. Особени законодателни мерки трябва да се вземат  в съдебната система, срещу двойния стандарт в нея и срастването на престъпността с правоохранителните органи. Полицейските управления по места трябва да се прехвърлят към общините. Една друга законодателна мярка, която ще подкрепя, е право на глас при избори да имат само завършилите основно образование и владеещи български език. Със закон трябва да се установи религиозните служби и ритуали да се извършват само на български език и издигане на българското знам пред всеки религиозен храм в България. С закон да се забрани дейността на ДПС като етническа партия. Важни законодателни мерки трябва да се гласуват и в областта на националната програма. Ще подкрепя възстановяването на наборната служба и  на ракетните бази на БА в Южна България. Аз съм против разполагането на чужди военни бази  на българска земя и на български войски в чужди бази, против съм и за приемането на Турция в ЕС.


4.Как оценявате работата на органите на местно самоуправление в община Ботевград - общински съвет и общинска администрация? Кои са основните позитиви и негативи в текущото управление на общината?


Смятам, че работата на най-главния орган на местното самоуправление – общински съвет, е меко казана слаба. Защо смятам така? Защото като председател на ОбС през мандат 2003-2007 год. противно на очакванията за желан провал, това не се случи.  Не се случи, защото разпределението  на съветниците от управляващи  и опозиция беше 15 на 14  и председателт при една смяна задължително става против и много неща нямаше да станат по кефа на кмета по онова време. Смятам,  че това обстоятелство, колкото и нищожно да беше, се отчиташе. Но днес общинският съвет е подреден по кефа на лицето- кмет с достатъчно мнозинство, за да няма изненади. Заедно в кметската група са хора, които от години ръфат като гладни псета месата на общинските имоти и са вечно гладни. Покупки, продажби, замени от теб на мен, изключително прости по съдържание схемички създадоха  един куп  хора, които си мислят, че слънцето няма да изгрее, ако те сутринта не кихнат за добро утро. Другата част от хората  в този общински съвет са изцяло зависими, и то професионално от лицето-кмет. И ако не си с него, вън и чао, не си директор. Нищо че хората очакват от  тях, като учители, не само да предават знанията си на децата им, но и да бдят за техния морала и за тяхното възпитанието. Нейсе, важното е да сме с властта. И така общинският съвет, благодарение на изключителната работа на кадровика-кмет,  се превръща в кружок „Сръчни ръчици”, колкото по-бързо се вдигат за гласуване на предложенията  на чичко  Сръчко-кмет, толкова по-добре за тях. И важното е, че са горди,  че са  в редовете на победителите.  А и не се замислят в ползу роду ли са приетите решения, лист хартия с нещо написано там ли е, или е поредна  точка в дневния ред. Още със структурирането си този общински съвет бе създаден с функция на слугински орган. От ръководен орган направо се превърна в прислуга към чистачките в дома на лице-кмет. Просто няма разлика,  а ако има, е тази, че по-младите могат да изпълняват и други по- специални задачи. Зависими изцяло,  мнозинството послушно вдига сръчни ръчички, от което се раждат неработещи пречиствателни станции за милиони левове,абсолютно ненужни строежи с неясна функция /тип ротонди/, бизнесмени и шофьори съветници гласуват за унищожаване на художествена галерия и превръщането й в пенсионерски клуб на пъпа на града.
Направих си труда  да проверя колко докладни са внесени поименно от общински съветник за решаването на възникнал проблем. От управляващите не открих подобна изява. Но от опозицията са толкова, колкото са внесените  докладни  два мандата назад. И по тази причина в последната година кефа на лицето- кмет се наруши, наруши се толкова добре уреденото му живуркане. Благодарение на малцината, но борци за истина съветници, лъснаха много прикрити истини и нагли лъжи. И всичко това се случва, защото слугинството е основна форма на съществуване на част от общинските съветници.
Общинският съвет е основен орган за управление в общините, а лицето-кмет е подчинен на решенията му. Но в Ботевград отдавна не е така. И това е проблемът. Проблемът е лицето-кмет, което трябва да изметем от политическата сцена на следващите избори. Приказките, че града ни е цъфнал и вързал, се разпространяват от зависими хора около него, за да се прикрие истинското положение на нещата. Общинският съвет във всеки момент трябва да знае състоянието на финансите в общината, дълговете, приходите и разходите, все неща, за които отговаря лицето кмет. А това не се прави. Свидетели сме на скандали, инспирирани именно от лицето- кмет, подкрепен, естествено, от председателката на общинския съвет. Защо тя не си направи извода, че всъщност е използвана и ако не е роднинството и с бивш областен управител, едва ли щеше да бъде днес на това място. Просто споделям, защото това е част от начините на работа на лицето-кмет. До момента, в който си нужен, те използва, а след това… Председателят на този общински съвет показва в много отношения, че е изключително слаб в работата си. В много отношения направо негоден да работи.  При последната си изява затвърди в мен това усещане. Защото с цел да се хареса още повече на лицето-кмет,  демонстрира негови похвати и отстранява съветник, като вика полиция. Това беше върха на незнанието й. Това показа  пореден път слабата и подготовка. Изобщо в работата на общинския съвет ръководството е предоставено в  ръцете на административното ръководство. А в административно отношение проблемите на хората се решават в зависимост от това в какви отношения си с лицето-кмет, негов роднина, близък, приятел и т.н. Иначе спукана ти е работата.  А не дай си боже някой да застраши интерес на лицето-кмет или на негов приближен. Най-често широко практикувания в този случай средство е т.н. мълчалив отказ, т.е.забравяш за какво става реч. И да се жалиш, и да не се жалиш, администрацията вдига рамене и те пращат да питаш  кмета. От всичко казано и написано до тук, аз виждам само негативи.
За разлика от тази паразитна за града ни прослойка, в която убийствата, лъжата, интригата са ежедневие, аз искам да работя честно за обществото. И това е причината, за да се кандидатирам. Искам справедливостта  да въз тържествува. И за това Ви призовавам, съграждани, нека сложим край на това статукво.


5. Каква е оценката Ви за развитието на общината и с какво смятате, че може да повлияете върху подобряване на жизнената среда в нашата община, ако бъдете избран за народен представител?


Както споделих по-горе, развитието на общината е в наши ръце. Усилията трябва да се насочат към създаването на нови работни места. Много са примерите от историята, които показват, че когато сам започнеш  да работиш усилено, печелиш. Изключително важно е да се спре продажбата на общински имоти,  и то на определен кръг, приближени до лицето-кмет. Всички знаем и няма да припомням на кого и за колко се продават тези имоти.
Развитието на общината е в застой. Причината е недалновидната политика на лицето кмет, поставил обществените нужди в своя изгода. И това е една от причините градът ни да има лоша вода, която нито се пие, нито става за битови и хигиенни нужди. Ако лице-кмет беше разумно,  трябваше  да разбере, че „закопаните пари”  за водопровода ще го направят по- висок от ротондата и по-свят от новопостроената  църква. Но, уви, нискостеблените храсти трудно се превръщат в стройни палми. Не забравям да посоча, че проблемът с питейната вода е решен в съседните общини  Правец и Етрополе.  Именно със средства по европроекти този въпрос може да се реши, но надявам се от друг, нов кмет. Явно този не го бива.
Жизнената среда в общината и града ще подобря в няколко аспекта, ако бъда избран за депутат в 43-тото Народно събрание. На първо място, по-широко развитие на туризма в града и общината. Имам идея, ако бъда избран, с новия кмет да положим основите на възрожденски комплекс в града, а ако нямаме терен за тази цел, можем да закупим някое място от семейството на лицето-кмет или негов приближен. Доколкото разбирам от пресата, те имат достатъчно подобни запаси. Важното е да го построим. Този комплекс /подобни има в страната/ще е не само съобразен с типичните архитектурни особености на района, но и с етнографията, занаятите нравите и обичаите.Смятам , че стойността му няма да е по-висока  от разходите за ледената пързалка, ротондата и ремонта на часовниковата кула взети  заедно. Второ, ако бъда избран от Вас, ще съдействам за изграждане на  дом -музей на символа на нашия град - поета Стамен Панчев. В  Ботевград има подходяща сграда/ако вече и тя не е продадена/за подобен дом.Това е бившият музей, дарение на читалище „Христо Ботев”.
Уважаеми съграждани, гласувайте с бюлетина 24 на Коалиция  „Патриотичен фронт НФСБ и  ВМРО. Тази бюлетина е Вашият глас срещу управлението на лицето-кмет, тя е за промяна, тя поставя БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО!