„Ботевградският регион има богата история, култура и природа, но за хората трябва да има работа, пълен хладилник и работещи закони.” Това каза Димитър Делчев, водач на листата на Реформаторски блок за София област, след възстановката на Боженишки урвич, която се състоя на 25-ти септември.. Сред множеството зрители на историческия спектакъл от политическите лица се откроиха Димитър Делчев и Яница Иванова от Реформаторския блок.
След края на постановката Димитър Делчев поздрави актьорите и обсъди с тях условията за подготовката и провеждането на едно такова представление. „В България, за съжаление, се иска голяма смелост, за да се занимаваш с изкуство. Държавата е оставила творците да се оправят сами, загърбвайки изцяло нуждата от запазване на българското културно наследство. Ние трябва да се погрижим името на страната ни да се свързва с изконните български постижения и традиции” – коментира водачът на листата за София област от Реформаторския блок. Той сподели част от политическата програма на демократичното обединение: „Реформаторският блок е за утвърждаване развитието на културата като основен приоритет. Трябва да се регламентира Национален фонд за култура като първостепенен разпоредител със средства. Колкото до театъра и киното, в програмата си планираме да се създаде Фонд на българското кино като втори стълб за финансиране на филмовата индустрия с пазарни механизми.” – допълни той.
Гостите на урвишката поляна също имаха възможността да разговарят с Димитър Делчев, като той ги призова да го подкрепят с номер 7 и преференция 1 в бюлетината. От своя страна те му напомниха, че когато влезне във властта, той трябва да се погрижи предложенията на реформаторите да не останат само на хартия. „Имам наистина огромното желание патриотизмът на българина да се съживи. Не този популисткият, който днес ни заобикаля отвсякъде, а истинската любов към родината и народа, които са изпитвали прадедите ни.”

Блиц-интервю с Димитър Делчев:
- Според вас имаме ли нужда българите от подобни припомняния за величието на българската история?
 -Първото много важно нещо е, че българите имаме нужда от това да се събираме по-често заедно. В последно време, особено с навлизането на информационните технологии, нямаме много поводи за събиране, за празнуване, за обединение. А ние сме топъл, южен народ и имаме нужда да бъдем заедно. Второто много ценно нещо на тази постановка е, че ни връща към времето, когато българската държава е била велика, а културата е била в разцвета си. Трябва да имаме памет и за доброто, и за лошото от историята ни.

- Какво Реформаторският блок може да направи, за да бъдем заедно и да бъдем обединени като нация?
- Реформаторският блок е сам по себе си едно обединение. Колкото и труден да е съюза – той се случва, за нещастие на много от нашите опоненти. Защото докато десните се обединяваме, социалистите се разцепват. Реформаторският блок се обявява за няколко неща. Първото и най-важното нещо е българинът да има достоен живот. Заплатите да се увеличат, благодарение на повече инвестиции и стимулиране на предприемачеството. Реформаторският блок има лидери, които са признати лица на европейско ниво и смятаме, че благодарение на тези хора ще успеем да изградим едно добро лице на България пред света, така че чуждестранните инвеститори да видят, че сме сигурни и стабилни. Смятам, че когато политиците започнат да мислят за хората и повишаването на тяхното благосъстояние, това ще доведе до обединение.

- Според вас какви са проблемите на хората от Ботевградския регион?
- Смятам че ботевградчани имат немалко проблеми, които обаче могат да се разрешат, стига да има воля за това. Трябва и добро управление разбира се. Въпреки, че живеем в 21 век, все още има места в ботевградска община, където водоснабдителната и канализационната мрежа са на много лошо ниво. С помощта на европейските фондове ще се опитаме да разрешим този абсурд. Проблемите с корупцията и злоупотребата с власт са също решими, стига държавните институции да са стабилни и да си вършат работата. Няма да забравим и за незаконната сеч, която се шири безнаказано не само в Ботевград, Правец и Етрополе, а и в западните и югоизточните части на областта. С Яница Иванова и останалите колеги от листата ще се борим интересите на София област да бъдат добре защитени.