Игуменът на Чекотинския манастир е циганче от гетото в Роман, твърди низвергнатият поп Страхил

Братът на игумена на Чекотинския манастир и една възрастна жена донесоха доноси срещу мен, че не отварям редовно църквата. За това се оплака пред „Телеграф” отец Страхил от Правец, който на 19 септември беше низвергнат от Светия синод и му бяха отнети правата на свещеник. Обвиненията срещу него са различни – разврат, прекаляване с фитнеса и моторите и други подобни. „От 2000 година владиката тръгна да ми сваля расото. Тогава основанието беше, че са ми дали 50 000 лв., а аз съм ги изхарчил и ги няма”, разказа Страхил.

Той смята, че една от основните причини за изгонването му от църквата е венчавката на плеймейтката Николета Лозанова с футболиста Валери Божинов в хотел в Правец. Владиката почнал да му прави забележки точно след това. „Според него, не съм спазил решение на църквата. А защо не обърнат внимание на онези, които в манастирите още не са си измили очите от бурна любовна нощ и сутрин преписват Светото причастие? Аз му написах на владиката: „Дядо владика, аз не съм венчал плеймейтката Николета Лозанова и футболиста Валери Божинов, а кандидат-младоженците Николета Лозанова и Валери Божинов”. Кой съм аз да казвам на хората какво да правят?”, обясни той. Проблемът бил, че е направена църковна венчавка без граждански брак извън храма.

Низвергнатият свещеник смята за свой основен душманин игуменът на Чекотинския манастир. „Той е циганче от гетото в Роман. Първо дойде в манастира само като цивилен. Владиката го направи нещо като домакин на манастира. Хванаха го, че краде ток, но го защитиха по най-нелепия начин”, разказа той.

Отец Страхил се закани, че ще си търси правата в съда.