Само ден след като знамето на Велика Албания доведе до огромен скандал по време на европейската футболна квалификация между Сърбия и Албания, то се появи и на баскетболен мач от първенството на Балканската лига. Това стана в косовския град Пея по време на срещата между КБ Пея и македонския Куманово 2009, завършил с победа на домакините след продължение с 89-88. 


Според македонските медии, именно националистическите слогани на феновете на домакините са били причината играчите на Куманово да загубят концентрация и да допуснат кош в последната секунда на продължението, който се оказал победен за КБ Пея. 


Знамето на Велика Албания било развято на два пъти преди започването на мача - първият път 30 минути преди началото, след това две минути преди първата спорна топка. Делегатът на въпросния мач видял развятото знаме и сигнализирал, след което то било свалено от трибуните. 


По този повод спортният директор на BIBL Шай Щрикс заплашил със сериозни наказания клубовете, чиито фенове използват мачовете за политическа пропаганда, национализъм и верска омраза. "Турнирът на Балканската лига не е място за подобни демострации, а е сериозна баскетболна лига. За в бъдеще няма да толерираме подобни изяви и онези, които го направят, ще бъдат жестоко наказани", казал Шай Щрикс, цитиран от sportmedia.mk.