Втората седмица от новия сезон в Националната Баскетболна Лига бе изключително интересна, като три от мачовете определено си заслужиха етикета "дерби". Безспорно най-чаканите двубои бяха Балкан - Лукойл Академик и Черно море Порт Варна - Левски, а Ямбол и Берое сътвориха истинска драма помежду си. Единствено Рилски спортист спечели по-убедително, след като водеше през цялата среща.


Ето и петицата на Sportal.bg за отминалия кръг на първенството:


Венцислав Петков (Берое)


37 минути, 19 точки (3/5 за 2Т, 4/7 за 3Т, 1/1 НУ), 9 борби, 2 асистенции, 1 отнета топка


Юношата на столичния Септември показа истинските си възможности при гостуването на Ямбол, след като при победата над Черно море в първия кръг не бе особено убедителен. Петков, който спечели требъл с Левски миналия сезон, бе сред най-добрите за Берое при успеха в зала "Диана" и остана на крачка от "дабъл-дабъл", завършвайки с 19 точки и 9 борби. Той показа и отличен мерник в стрелбата (7/12 от игра и 1/1 от наказтелната линия) и заслужено попада в идеалната петица.


Божидар Аврамов (Черно море Порт Варна)


32 минути, 17 точки (3/7 за 2Т, 3/8 за 3Т, 2/2 НУ), 5 асистенции, 4 борби Националът се завърна в родната Варна след дълго прекъсване - когато напусна в посока Валенсия бе юноша, а сега вече е утвърден играч и го показа с представянето си срещу Левски. Именно Аврамов, подкрепян от Александър Йевджич, поведе "моряците" към успеха срещу шампионите. Божидар наниза 17 точки и направи 5 асистенции, като направи само 1 грешка за 32 минути игра срещу "сините".


ДиУейн Джаксън (Берое)


32 минути, 23 точки (6/10 за 2Т, 1/7 за 3Т, 1/6 НУ), 11 борби, 2 асистенции


203-сантиметровият американец дебютира в професионалния баскетбол този сезон, но се нуждаеше само от два мача, за да се наложи като лидер на новия си тим Берое. При важната победа като гост над Ямбол се отчете с "дабъл-дабъл" от 16 точки и 11 борби и заедно със сънародника си Майк Блек и Венцислав Петков имаше ключов принос за втората поредна победа на заралии. Ако покаже повече постоянство в стрелбата от наказателната линия, ще бъде още по-голяма заплаха за противниците.


Тони Бърнас (Ямбол)


38 минути, 21 точки (6/10 за 2Т, 1/2 за 3Т, 6/6 НУ), 10 борби, 3 асистенции, 3 отнети топки, 1 чадър 


Хърватинът може да се окаже попадението в селекцията на Юли Радионов, заедно с Тайлър Лейзър. Бърнас бе най-добър за ямболии при драматичната загуба от Берое с 80:82, а силното му представяне му осигури и званието MVP на кръга. Със сигурност името му ще се споменава често по време на настоящия сезон, който е 70-ти в историята на ямболския баскетбол. 202-сантиметровият баскетболист се отчете с 21 точки и 10 борби при поражението на своя тим. 


Милян Пупович (Левски)


28 минути, 18 точки (6/12 за 2Т, 6/7 НУ), 10 борби, 3 асистенции, 2 отнети топки


Пупович показа познатото си от миналата година добро ниво, но силното му представяне не стигна на Левски за успех при гостуването на бившия му отбор Черно море. Сръбският център се отчете с дежурния си "дабъл-дабъл" от 18 точки и 10 борби и се нарежда рамо до рамо с Тони Бърнас от Ямбол в класацията за MVP на кръга.