Лукойл Академик победи Левски с 91:77 в първото за сезона дерби между двата финалиста от миналата година. "Студентите" имаха своите върхове и спадове в двубоя, но определено имаха повече възможности и далеч повече опит в изпълнението на целта си.


Мачът се игра в Правец, след като двата отбора размениха домакивствата си, заради заетост на зала "Универсиада".


Лукойл бързо спря добрия старт на Левски и дръпна в резултата след серия от 9-0. Така "студентите" взеха аванс от 22:7 само шест минути и половина след началото на двубоя.


Гостите от своя страна се възползваха по-добре от смените и с малко агресия в защита, стигнаха до своя поредица от 8-0 за край на първата четвърт и намалиха изоставането до шест точки след първите 10 минути.


Високите играчи Бруно Шундов и Чарлз Томас, а след това и Тенчо Банев, доминираха срещу единствения център в състава на Левски, Николай Върбанов, и създаваха предимството за Лукойл.


Старанията на "сините" в защита стигаха да се ограничи разликата до 7-10 точки, но след поредица грешки на Лукойл, Левски почти настигна съперника две минути преди полувремето, когато направи дистанцията само 3.


"Студентите" удържаха нещата в края на полувремето, и се оттеглиха при 44:39 на почивката, спирайки поредни атаки на Левски. Лукойл имаше солидна преднина с почти тройно повече борби и асистенции след 20 минути игра, и съвсем логично водеше в резултата.


Второто полувреме стартира с няколко грешки, преди Павлин Иванов да вкара тройка и да направи 44:42. Левски обаче не успя да капитализира оттам и да обърне развоя на срещата, и продължи да се мъчи под коша. Тери Смит се разбуди и наниза пет бързи точки, за да върне разликата до девет.


След като вкара само четири през първото полувреме, Смит вкара 10 само в третата част. Стрелците на Левски обаче не му останаха длъжни, и Павлин Иванов, и Станимир Маринов вкараха почти всички точки за тима в тази четвърт. Липсата на опит си тежеше на гостите, и вместо да изравнят в третия период, те изоставаха със седем преди финалната част - 64:57.


Докато за Лукойл Академик десет баскетболисти се бяха записали с точки до този момент, едва седем имаха нещо в актива си за Левски - трима от тях само с по един кош.


Морис Къри с кош и фаул даде отличен старт на Лукойл в четвъртата част, и отново направи разликата двуцифрена.


Ситуациите натежаха в последната част и опитният тим на домакините нанесе няколко бързи удара, за да дръпне със 17 в средата на периода. Тройка на Крис Минков направи 83:63 с оставащи четири минути и нещата изглеждаха решени в полза на вицешампиона.


Лукойл имаше смазващо предимство от 43-17 в борбите. Чарлз Томас вкара 23 за успеха, а 21 добави Тери Смит.


За Левски Маринов и Павлин Иванов се отчетоха с 21:20.