На 22 януари български художници откриха изложба в Българския културен институт „Дом Витгенщайн” във Виена. В проекта, озаглавен, „Родина на кръстопът”, участват трима художници от представителство на СБХ в Ботевград. Това са Володя Казаков, Николай Георгиев и Иван Василчин.


„Възхитен съм от изключително добрата работа и отношението на проф. Румяна Конева – директор на Дом Витгенщайн, към нас. При откриването на изложбата тя беше поканила собственици на частни галерии във Виена, които проявиха интерес към нашите картини. Дойдоха и много българи, които живеят и учат във Виена. Ние, от своя страна, получихме покани от няколко галерии да им гостуваме с наши произведения, без да заплащаме за това. Имахме възможност да присъстваме на откриването на изложба на известен австрийски художник в една от частните галерии. Винаги подобни събития се организират от 19 или 20 часа, сподели още Казаков. По негови думи, отношението към художниците в Австрия е на съвсем друго ниво. Те са толерирани и подпомагани от управата на града, в който живеят.
 
„По време на престоя ни във Виена имахме възможност да посетим дворцовия комплекс Белведере, да разгледаме изложбите на Клод Моне, Густав Климнт, Джаспър Джонс. Докоснахме до творчеството Ван Гог , Реноар, Писаро”, разказа Казаков. 


Изложбата „Родина на кръстопът” бе показана най-напред в Братислава. Идеята за нея е на Иван Василчин. Той е банатски българин от Стар Бешенов. Представял е свои картини в редица градове на България, сред които Правец и Етрополе. Съдействие за  осъществяване на изложбата в БКИ „Дом Витгенщайн” оказа Радостина Доганова, която също участва със свои творби в нея. Участието на художниците от СБХ – Ботевград в изложбата във Виена стана възможно благодарение на материалната подкрепа на бизнесмена Филип Филипов. Това каза още пред наш репортер художникът Володя Казаков. Той съобщи, че изложбата „Родина на кръстопът” ще гостува в Дом Витгенщайн до 1 март тази година.