От днес започнаха срещите  на началника на РУ-Ботевград – Стоян Георгиев, с жители на селата. Първите приемни бяха в Новачене и Литаково. Кметовете на двете села приветстват инициативата. Според тях ръководството на местното полицейско управление трябва по-често да организира приемни за жители на селата.


„Хората има какво да кажат. Друг е въпросът, че се страхуват да се оплачат. Но ако тези срещи са по-чести, ще се научат да идват и да поставят проблемите, свързани с тяхната безопасност и тяхната сигурност”, каза пред наш репортер Георги Мишев – кмет на Новачене. По негови думи, битовата престъпност продължава да е проблем в селото. „Както навсякъде в България, така и в село Новачене има посегателства върху селскостопанската продукция и кражби на имущество. Лошото е, че има заловени, но няма осъдени. В повечето случаи – 99 на сто, наказанието за извършителите на дребни кражби е „пробация”. Според мен тази мярка няма да ги стресне”, допълни Георги Мишев.


Кметът на Литаково Даниел Дилов изрази мнение, че засиленото полицейско присъствие в селата и провеждането на регулярни срещи на ръководството на РУ – Ботевград с жителите, ще доведе до намаляване на битовата престъпност в малките населени места. Той сподели, че през последните два месеца в Литаково са зачестили кражбите на кабели.
„Най-големият проблем на селото, на който полицията няма как да помогне, е че постепенно започва да се обезлюдява”, вметна Даниел Дилов. В подкрепа на думите си той изброи десет къщи около кметството, в които отдавна не живее никой. 


Утре началникът на полицията в Ботевград ще се срещне с жители на селата Скравена и Врачеш. В Скравена приемната е от 11 часа, а във Врачеш – от 12 часа. И двете срещи ще се проведат в помещенията на полицейските инспектори, които се намират в сградите на кметствата.