Гигантска секвоя, висока почти 100 метра, сибирски кедров бор, пирамидален дъб, канадски дъб, гингко-билоба, няколко вида орехи, чинари, акации.... Над 30 уникални дървесни видове, които се срещат изключително рядко в света и са гордост за всеки природен парк.
Всичко това е брутално изрязано. Дърветата са над 60-годишни и се намират на улица „Шипка” в Ботевград. Паркът е създаден навремето от  Нецо Гарвански.  След 10-ти ноември 89г. започват дела за реституция на част от имота, в който се намират дърветата. Съдът връща парцела на предишните му собственици, след което те го продават на ботевградчанина Тодор Данчев.
Наследниците на Нецо Гарвански завеждат дело да им се признаят подобренията, направени в парцела. В момента жалбата им е отнесена до Международния съд за правата на човека в Страсбург.
Сегашният наследник на къщата на Нецо Гарвански е неговият внук Сергей Доценко. От години той живеее в Италия и при всяко връщане в Ботевград установява по едно или две отрязани дървета. При последното му завръщане преди два дни – заварва гола сеч, повалени са и най-ценните дървета, сред които и най-голямото – гигантската секвоя, чийто диаметър в основата й е над 120 см.
„Искам да попитам има ли издадено разрешение от общината тези дървета да бъдат отсечени. Ако има такова разрешение, този, който го е подписал, дошъл ли е да види за какви дървета става дума – възмущава се Сергей Доценко. – И другият въпрос: за какво ще се използва дървесината, та са нарязани на такива дължини? Ще се продава ли, за мебели ли ще се използва, или какво? Една четвърт от секвоята беше в моето място, не е ли редно да бъде поискано моето съгласие, преди да бъде отсечена?”- допълва той.
„Повечето от отразаните дървета са защитени от закона видове. През 1995 година от РИОСВ- София дърветата са описани, а собствениците на двата имота са задължени да ги опазват и да не нарушават тяхната цялост. През 1998 година е направена проверка, при която не са установени нарушения и е констатирано, че защитените дървесните видове са в отлично състояние” – обяснява адвокат Захари Генов. Той подготвя жалба до Главния прокурор, в която ще сезира за унищожаването на защитени от закона дървесни видове.

Любопитна информация:
Гигантската секвоя
 (Sequoiadendron giganteum) е вид иглолистно растение от семейство Кипарисови (Cupressaceae), единствен съвременен представител на род Sequoiadendron. Познат е още като Мамонтово дърво. Височината му достига до 90-100 m.. Това е най-едрият дървесен вид на планетата.
Исторически гигантските секвои могат да бъдат проследени до Триаския период преди 200 милиона години – когато динозаврите се появяват за първи път. Гигантските секвои са доминиращ дървесен вид в Северна Америка и Европа през юрския период (преди 180 – 135 милиона години) и през периода Креда (преди 35 – 70 милиона години). Динозаврите са изчезнали до края на периода Креда, но гигантските секвои оцелели. Планетата е била значително по-топла и по-влажна по време на динозаврите, а атмосферата – в пъти по-богата на въглероден диоксид.
В края на периода Креда земята започва да се охлажда и засушава. Гигантските секвои започват да отстъпват бавно в полза на растителни видове, по-подходящи за условията на засушаването. Преди около 20 милиона година гигантските секвои  изчезнали от Европа, но оцелели в западната част на Северна Америка. Гигантската секвоя е единственият оцелял член на рода Sequoiadendron.

Сибирският кедър
расте в екологично чисти горски масиви в Западен Сибир, Алтай и Урал. Дълголетникът живее до 550 години. Цялото дърво има висока степен на фитонцидност-способност да унищожава вредни бактерии и вируси.
В горите от сибирски бор съдържанието на микробни клетки в един кубичен метър пространство е 200-300 на брой. А според медицинските норми, дори в операционните зали е допустимо този брой да бъде от порядъка на 500-1000 микробни клетки. Затова се приема, че сибирските кедрови гори на практика са стерилни.
Много насекоми не понасят кедрови частици и бягат от тях (бълхи, комари, молци, кърлежи и други). Цялото растениет има висока степен на фитонцидност и съдържат лечебни вещества с висока ефективност.
Масата органични вещества, която се отделя от кедрова гора за 24 часа е повече от 30 кг. Тя разполага с огромна бактерицидна сила. Това количество вещества, според учени, е достатъчно за пречистване въздуха на голям град.
Сечта на сибирски кедров бор е строго ограничена и контролирана.