Заключителната среща по проект „Активни общества за Европа” се проведе днес в комплекс „Кредо” в село Трудовец. Представени бяха изготвените материали по проекта – тефтери, наръчници за работа по метода „Форум театър” и флашки. Засега те са на английски език, но скоро ще бъдат издадени и на български.


Срещата протече под формата на обучение. Участие взеха ученици от шести и седми клас на ОУ „Любен Кравелов” с.Трудовец. Участниците в проекта им разказаха какво представлява форум театърът и какъв е начинът му на работа. Проведоха се много игри, които се използват за създаването на една форум пиеса. Имаше и дискусии, в които шестокласниците и седмокласниците имаха възможността да споделят впечатленията си от занятията. След това самите учениците разиграха няколко пиеси по формата, представяйки своята гледна точка по някои социални проблеми. Срещата завърши с почерпка за всички, включили се в симулациите.


Форум театър е метод за разглеждане на конкретни проблемни ситуации, посредством театъра, така че да се постигне социална промяна. Той позволява на група хора, които са жертва на даден вид дискриминация, да намерят нови решения на конкретни свои или обществени проблеми. Затова той се нарича и „театър на потиснатите”. Това е метод, по които могат да се обработят проблемите по игрови начин. Тъй като участниците играят, дискутирането на деликатни и чувствителни теми е по-лесно. „Актьорите” винаги са аматьори. Тяхната задача е да разиграят дадения проблем и да провокират реакция в публиката. Като задачата на зрителите е да се включат, предлагайки различни решения и стратегии за преодоляване на проблема. Целта на форум театъра е да разисква реални социални теми и да насърчи зрителя към по-активна позиция в обществото.


Това е целта и на проект „Активни общества за Европа”. Той е европейски проект, чиято реализация започна през месец март, миналата година. Координатор на проекта в България е ботевградската фондация „Съвременност” с директор Янка Александрова.


През месец април петима участници бяха на обучение за работа по формата на форум театъра в Лондон, след което имаха за задача да изготвят собствени пиеси, по свои сценарий и режисура. Пиесите бяха заснети от професионален екип и качени в интернет. Изготвените постановки от всички седем страни, участвали в проекта, се състезаваха, чрез онлайн гласуване. Участниците от двете представления, събрали най-много гласове, бяха изпратени на лагер в Брюксел. За съжаление българските пиеси не получи тази възможност поради липса на гласове. Както каза г-жа Александрова: „Пиесите ни бяха на много високо ниво, но нямаше достатъчно интерес и гражданска активност, затова и не успяхме да се класираме.”.
Именно това е идеята на форум театър, както и основната мисия на фондацията – да научи хората да участват по-активно в обществения живот, да знаят и защитават своята гражданска позиция. 


Ива Николова


 


Снимките са предоставени от организаторите на събитието.