В предаването „Още по темата” съветникът Филип Филипов заяви, че разполага с информация, според която има сериозно несъответствие между цената на изграденото газопреносно трасе Ботевград- Литаково, което с дължина около 10 км, и цената на трасето Гурково-Рашково, което е приблизително на същото разстояние. Той съобщи, че проектът за първото е изпълнен от общинското акционерно дружество „Балкангаз 2000”, а второто е  изпълнено от частна фирма, приближена на кмета Георги Георгиев.
Филип Филипов обясни, че именно тази информация за несъответствие в цените е била повод той да внесе питане до кмета, съдържащо следните въпроси: ”Каква е цената на изграждане на газопреносните трасета от Ботевград до село Литаково и от село Гурково до село Рашково? Какъв е източникът на финансиране за всяко от посочените трасета? Кои са фирмите-изпълнители на строителните дейности по изграждане на трасетата? С какъв документ и от коя година са въведени в експлоатация въпросните газопреносни трасета?


В предаването Филипов заяви още, че според информацията, с която разполага, второто трасе, години след изграждането му, не е било въведено във експлоатация. Въпреки това по него е била извършвана продажба на газ, сочат отчети на газовото дружество. „Това е абсолютно нарушение на закона”, подчерта Филипов. Той съобщи, че преди три месеца е внесъл питането, но до момента не е получил изчерпателен отговор на нито един от въпросите в него.
„След като внесох питането, по най-спешен начин бе назначена държавна комисия, която огледа и изготви протокол за второто трасе. Това означава, че информацията, която достигна до мен, че години наред трасето е функционирало незаконно, е достоверна”, каза общинският съветник.


„По моя информация изграждането на общо 20-километривите газопреносни трасета струва на общината над 600 000 лева. Изчисления показват, че инвестицията ще се възвърне след 80-100 години, защото няма необходимия брой абонати. Ето защо смятам, че това е един неразумен разход от страна на община Ботевград, каза още Филипов. -Ако кметът беше тук, щях да го попитам дали би инвестирал собствени средства за изграждане на тези трасета”, допълни той.