На 17 април станаха известни резултатите от Второто национално състезание „Талантлив физик”, което се организира от Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов” в София. В него са участвали седмокласници от цялата страна. На първо място, с най-висок резултат – отличен 5.60, се класира Ириней Василев – ученик в седми клас на ОУ „Н. Й. Вапцаров” – Ботевград. Постигнатият резултат дава възможност на Ириней, след като завърши седми клас, да продължи образованието си в НПМГ.
Учител по физика на Ириней Василев е г-жа Блага Маркова.
Второто национално състезание „Талантлив физик” се проведе на 28 март. То цели откриването на нови таланти в областта на физиката и природните науки. Насочено е към ученици в 7-ми клас на българските училища.
Състезанието включва материала по физика за 5, 6 и 7 клас и се състои в решаване на 10 качествени задачи, 1 изчислителна задача (с повишена трудност) и 1 експериментална задача за обяснение. Задачите са нестандартни и интересни. Съдържанието им е извън обичайните формати на олимпиади и външни оценявания.
Качествена задача означава въпрос-задача, за чието решение не се изискват конкретни изчисления, а описание на отговора. Решението трябва да бъде базирано на физични явления и закономерности.
Ириней Василев е преминал успешно и областния кръг на олимпиадата по физика, научи наш репортер.

На снимката: Ириней Василев рецитира стихотворението “Вяра” на Никола Вапцаров на патронния празник на училището преди две години.