Служители на ЧЕЗ забелязаха безпомощен щъркел, който търси своето гнездо в село Трудовец, Вятър и силен снеговалеж събориха гнездото от електрическия стълб тази зима. Само за ден служителите организираха монтирането на платформа за птици върху стълба, която е добра основа за бързото и лесно изграждане на ново гнездо. Минути след монтирането щъркелът започна да възстановява загубения си дом.


„Удовлетворени сме когато можем да помогнем на живо същество. ЧЕЗ Разпределение България не е спирала да работи за обезопасяването на опасни за птиците стълбове и проводници и да монтира подобни платформи. Но в този случай беше необходима бърза реакция и благодаря на колегите, които забелязаха случващото се и създадоха необходимата организация, за да помогнем на щъркела“, каза Величко Атанасов, зам. ръководител направление „Експлоатация и поддържане“ в ЧЕЗ Разпределение България.


Само през 2014 г. ЧЕЗ монтира 81 нови метални платформи за обезопасяване на щъркелови гнезда върху електрически стълбове в Западна България и изолира 47 стълба. Мерките са част от политиката на компанията за отговорно отношение към опазването на биологичното разнообразие, избягване на евентуални пожари по електроразпределителната мрежа вследствие на запалвания на щъркелови гнезда, както и за опазване на биологичното разнообразие и живота на белия щъркел и белоглавия лешояд.