Днес следобед в читалище „Христо Ботев” - Ботевград бе открита финализиращата изложба на детски рисунки по проект „Готови за училище 2014 – 2015 година”. 


Наградените бяха разделени в две категории 4- и 5-годишни и 6 годишни. Рисунките, удостоени с първо и второ място, ще бъдат изпратени още утре в София, където ще вземат участие в конкурса на национално ниво. Той ще се проведе на 8-ми юли в градинката пред „Кристал“. 


При 4- и 5-годишните класацията е следната: 1-во място - Мишел Асенова от ОДЗ „Иглика“; 2-ро място – Наска Найденова от ОДЗ „Иглика“ и 3-то място – Стефан Георгиев от ОДЗ „Звънче“.


Във възрастовата група на 6-годишните класирането е: 1-во място – Стефани Рачева от ОДЗ „Иглика“; 2-ро място – Христо Георгиев от ОДЗ „Звънче“ и 3-то място – Лазар Петров от ОДЗ „Иглика“.


Грамоти за отлично представяне бяха връчени на Василена Цанкова – ОДЗ „Иглика“, Деница Йорданова – ОДЗ „Зора“, Георги Георгиев – ЦДГ „Слънчице“ и Миглен Колев – ЦДГ „Здравец“.


Победителите бяха избрани от жури в състав: Райна Генчева, ученичка и творец;  Димитринка Томова, ръководител на Школа по изобразително изкуство „Хармония”; Тереза Борисова, студент по ТВ журналистика; Радостин Манов, ръководител проект; Йорданка Маринова - експерт в община Ботевград.


По време на тържеството децата се забавляваха с гатанки, пословици и поговорки. Като на най-ученолюбивите и досетливите баха раздадени шоколади. В самия край на събитието символични награди под формата на лакомства получиха всички деца, участвали в конкурса.


Проектът „Готови за училище 2014 – 2015 г” е изготвен от сдружение „Разнообразни и равни”. Финансира се от фондация „Тръст за социална алтернатива”, с подкрепата на фондация „Америка за България” в сътрудничество със Световната банка.


Целта на разработката е да насърчи деца от семейства в неравностойно положение да посещават детските градини и да се подготвят активно за тръгване на училище. Общият брой участниците  бе 43 от детски градини в Ботевград, Етрополе и селата Литаково, Новачене и Джурово.


Ива Николова