С 15 гласа „за” и 9 „против” местният парламент гласува две докладни да отпаднат от дневния ред на днешното заседание. Едната, внесена от д-р Марияна Горгачева”, е читалище „Христо Ботев” – Ботевград да представи в Общинския съвет програмата с дейностите си за тази година и отчет за работата си за 2014 год., а другата, внесена от Иван Гавалюгов и Цветан Цолов, е общината да представи на вниманието на съветниците информация за задълженията си през последните 12 години.
Предложението за отпадане на първата направи Цонка Докова, като се мотивира, че Общото събрание на читалището е органът, който одобрява дейностите в програмата на читалището. Тя подчерта, че читалището се издържа с целевата субсидия от държавата и от нея не могат да се отклоняват средства, а що се отнася до допълнителните средства, то те се отпускат от Общинския съвет. Цонка Докова заяви още, че според закона читалището трябва да представи своята програма пред кмета на общината, а той, от своя страна, трябва да я внесе в за разглеждане в местния парламент.
Предложението за отпадне на втората докладна дойде от Йордан Йорданов, който каза, че това, което искат съветниците, е абсурдно. „Сметната палата и други проверяващи институции непрекъснато извършват проверки в общината. Четири отдела в общинската администрация са ангажирани с тези ревизии”, подчерта той.
От своя страна д-р Горгачева цитира член от Закона за читалищата, според който именно Общинският съвет е органът, който трябва да утвърждава програмата с дейностите на читалището и да приема отчетите на културната институция. Тя призова „независимото” мнозинство да прояви здрав разум и да не действа по указание на висшестоящи.
Иван Гавалюгов, като вносител на втората докладна, изрази несъгласие с изказването на Йорданов. Той заяви, че не е запознат със задълженията на общината, а такива има, след като на извънредни заседания се внасят докладни да се отпуснат средства за покриването им. Гавалюгов посочи като пример заседанието, на което бяха отпуснати 75 000 лева за погасяване на задълженията на читалището към газовото дружество „Балкангаз 2000”. „Щом читалището има задължения, означава, че дейността му съвсем не е перфектна”, подчерта съветникът. Гавалюгов попита дали читалището е абонат на дружеството и ако не е, общината ли трябва да плаща разходите му за газ, но Йорданка Лалчева отвърна, че тези въпроси не са по дневния ред.
За разглеждане на докладната за задълженията на общината бяха свикани две извънредни сесии, но те бяха провалени поради неявяване на управляващото мнозинство. Същата докладна бе включена в дневния ред на миналото редовно заседание на Общинският съвет, но отново бе отхвърлена по предложение на Йорданов, който и тогава изложи същия аргумент – многобройните проверки затруднявали работата на общинската администрация.