Рабогещите като лични асистенти не са получавали заплати за месеците септември и октомври. Причината е, че парите за тази цел все още не са преведени от Агенцията за социално подпомагане, въпреки че общината е внесла искане за тях.


До десет дни община Ботевград ще осигури собствени средства, с които да изплати заплатите на личните асистенти, наброяващи около 70 човека. Необходимата обща сума за месечните им възнаграждения е около 30 000 лева. Необходимата обща сума за месечните им възнаграждения е около 30 000 лева.


Според партньорско споразумение между двете страни по проекта за предоставяне на услугата "личен асистент", заплатите на хората, работещи като такива, се изплащат от общината, след което разходваните средства се възстановяват от държавния бюджет. Друг е въпросът, че често пъти парите от държавата се бавят, а общината не разполага със свободен финансов ресурс да покрие просрочените суми за заплати. С този проблем се сблъскват всички общини, в коите се предоставя социалната услуга.