Той даде всичко, което имаше, на тая земя, дето отиде да умре: своята неосъществена младост, своя гений, с който цъфна голямата поезия на българския народ, остави ни един език, на който ние още не можем да му се отблагодарим достойно. Какво повече може да даде един човек?  Това са думи на Алеко Константинов за гениалния поет, революционер и патриот Христо Ботев. С тях започна откритият урок в градската библиотека „Иван Вазов". Проявата, състояла се днес, бе посветена на 168-ата годишнина от рождението на патрона на нашия град, която се навършва утре – 6-ти януари. С особено внимание гостуващите ученици от ОУ „Васил Левски” – Ботевград – 5 „а” клас с класен ръководител Гинка Тошева и 6”а” клас с класен ръководител Радка Ангелова, изслушаха разказа на библиотекар Албена Сертева – завеждащ детския отдел към библиотеката. Тя припомни ключови моменти от живота и делото Христо Ботев - ранните години в родния му град Калофер, обучението му в Одеса, учителстването в бесарабското българско село Задунаевка, а след това и в Калофер, дейността му в Браила, Галац и Букурещ, сформирането на емигрантската чета, превземането на кораба „Радецки” и преминаване на река Дунав, пътят на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица, ожесточените боеве на четниците с преследващите ги турски части.


Разказът бе онагледен с презентация, съдържаща богат снимков материал. Компютърната разработката бе представена от библиотекар Павлинка Георгиева.


След  урока главен библиотекар Людмила Чудомирова отправи покана към учениците да станат читатели на градската библиотека и призова онези от тях, които имат профил във Фейсбук, да харесат страницата на библиотеката в социалната мрежа.     


Утре честването на 168-ата годишнина от рождението на Христо Ботев продължава от 11.30 часа с общоградско тържество пред паметника на поета в центъра на Ботевград.
По случай рождената дата на великия българин, на 6-ти януари Исторически музей - Ботевград обявява Ден на отворените врати - посетителите няма да заплащат такса. По време на инициативата в музея ще бъдат показвани компютърни разработки, посветени на Христо Ботев. 


Припомняме още, че Богоявленският ритуал ще бъде изпълнен от 11.50 часа в Стара река, при моста зад Историческия музей.