Дългогодишният председател на Настоятелството при Народно читалище „Христо Ботев – 1884” Маргарита Кирова е подала оставка. Това е станало вчера на извънредно заседание на Настоятелството, свикано по нейно настояване. Присъствали са всички членове на читалищното ръководство, Проверителната комисия също е била в пълен състав. Пред присъстващите Маргарита Кирова е заявила, че подава оставка по здравословни причини. Също така тя изразила безпокойство от това, че напоследък имало наплив на желаещи да станат членове на читалището, но според нея те не отговаряли на изискването в Устава да участват в дейността на културната институцията.
„Уставът бе променен през 2010 година. Вярно е, че ние сме го гласували, но тази промяна – да се удовлетворяват само заявления на кандидати, които участват в дейността на читалището, някак си е минала незабелязано покрай нас”, коментира един от членовете на читалищното  ръководство. Според него Маргарита Кирова е трябвало да приеме заявленията на желаещите да станат членове на читалището, а новото ръководство, което ще бъде избрано на отчетното-изборното събрание на 22 февруари тази година, да реши дали да ги приеме за членове, или не. 
На извънредното заседание са били разисквани и сериозни финансови въпроси. Един от тях е бил свързан с раздаването на коледни премии на определени читалищни дейци. Съществуващите неясноти по този и други въпроси ще се изясняват на предстоящото отчетно-изборно събрание. Тогава ще бъде представен и доклад за дейността на читалището през изминалия тригодишен мандат, но не от Маргарита Кирова, а от Григорий Гешев, който е член на Настоятелството.