Елена Александрова Лонг е завършила Софийски университет „Свети Климент Охридски”, специалност „английска филология”. Била е преподавател в университета в Пловдив. От десет години живее и работи в Австралия. Първоначално живее в Мелбърн, а след това се премества в Сидни, откъдето е нейният съпруг. Синът й учи в Кралския университет по изкуствата в Австралия.


Родителите на Елена Лонг се ползват с добро име в Ботевград. Баща й - Аспарух Александров, е бил заместник директор по научната дейност в ЗТО към бившия завод „Микроелектроника”. Майка й - Свилена Александрова, е работила дълги години в детската ясла в ОДЗ „Звънче”. По професия тя е медицинска сестра.


И двете ми дъщери живеят и работят в чужбина. Елена в Австралия, а Славка – по-голямата, в Канада. Чуваме и се виждаме всеки ден чрез съвременните средства за комуникация. През лятото те си идват в България. Аз също им гостувам. За Елена мога да кажа, че непрекъснато се обучава. Тъй като в Австралия не признават българските дипломи, тя реши да учи там. Дипломира се като магистър по образованието, а другата й специалност е психология. В момента работи като семеен терапевт. Помага на хората. На мен също ми помогна да преодолея загубата на баща й”, това сподели пред наш репортер майката на Елена Лонг – Свилена Александрова. Потърсихме я във връзка с интервю, което дъщеря й е дала за сайта chujdozemec.com. То е озаглавено „Българка в Австралия споделя тайните за добър живот”. Ето какво казва Елена Лонг пред медията за българите в чужбина: 



Интервю с Елена Александрова Лонг, Семеен терапевт Life Coach, Certified NLP Practitioner


Кога напуснахте България и лесна ли беше адаптацията Ви в новата обстановка?
Напуснах родината през 2005, и започнах нов живот със сина ми в Мелбърн. Имах късмета да започна държавна работа сравнително бързо. Беше окуражително да чувам от новите ми колеги, че съм смела и решителна майка. А още по-хубавото е, че австралийците дават шанс на тези, които демонстрират старание и добри умения. Предполагам, че и в Канада това отношение е често. Чувствам ли се чужденка 10 години по-късно? Да все още, понякога. Но по-скоро се чувствам уникална – сякаш нося българското знаме и имам задачата да представям страната в най-добрата ни светлина.


Кога установихте бизнеса си и как дойде идеята за създаването му?
Като life coach работя от четири години. Идеята за това е назрявала повече от 20 години – аз съм “педагог” по професия, учител по английски. Това, което винаги е било най-важно за мен, е да помагам на учениците и клиентите да “растат”, да развиват уменията си. И това, което прилагам в сегашната си професия, е умението да насочвам клиентите в посоката на развитие и промяна, от която имат нужда, която им пасва най-добре. Едно от нещата, които ме очароват в life coaching и NLP (нервно- лингвистично програмиране), е да виждам с очите си как клиентите се променят – изчезва страх, умора, мъка трупана с години наред… Представяте ли си как се чувствам в края на сесия, когато клиентът иска да ме прегърне, защото толкова много му е олекнало, защото сега има цел и яснота как да постигне още повече в живота си?


Кои са принципите, движещи Вашия бизнес в правилната посока?
Повечето ми нови клиенти идват по препоръка. Затова основните принципи са свързани с това да давам всичко от себе си: Грижи се за клиента и вярвай в него повече, отколкото той се грижи и вярва в себе си. Давай на клиента повече, отколкото очаква. Защо? Защото когато моят клиент си отиде у дома спокоен и щастлив, това се отразява положително на семейството. Когато семейството е по-задружно и щастливо, децата израстват по-уверени и постигат високи резултати – в учението, живота. Нали се сещате – ефекта на концентричните кръгове. Невероятно е да знаеш, че си помогнал на толкова много семейства. А още по-невероятното е, че NLP е изпробвана система, която работи от десетилетия, и я имам като най-добър съдружник.


Какви лични качества според Вас се изискват за оцеляването, развитието и успеха на един бизнес?
Постоянство – в поддържането на уменията, повишаване на знанията и квалификацията, както и смелост и умения, включително social media, да излезеш на глобален пазар, когато бизнесът го позволява.


Кои са основните качества, които цените в хората?
Амбицията да си по-добър, отколкото си бил вчера; лоялност – към себе си и принципите си, към семейството; поставяне на високи стандарти – към себе си. И вяра – в силите, уменията, потенциала си.


Какви са Вашите хобита, увлечения извън професионалното развитие?
Разходките сред природата ме очароват – най-вече заради разнообразието на птици и растения, където живея ; “градинарство за начинаещи” – магията да видиш как едно зрънце пораства в слънчоглед, по-висок от теб, или ей така ти дава домати.
Какво мечтаете да Ви се случи в бъдеще в бизнес и личен план?
С прекрасния ми съпруг, който е и хипнотерапевт, ще разширяваме работата си с тийнейджъри и техните родители, защото те са гръбнака на нашето общество, независимо на кой континент сме. А всички искаме здрав и силен гръбнак.


Какво бихте пожелали на младите хора, изхождайки от опита който сте натрупали?
Поставяйте си високи цели, и следвайте формулите за постигане на успех, споделени от напредничавите умове на 20 и 21 век – Dr John Demartini, Tony Robbins, Jack Canfield… И прилагайте трите най-важни стъпки от цикъла на “обучението”: чети/ обучавай се, прилагай, учи другите/ предай нататък. Желая Ви успех!