Днес официално стана ясно, че отборът на Черно море Порт Варна няма да продължи участие в НБЛ, както и че няма да участва в Купа България 2016 в Ботевград. Това, разбира се, е следвано от административни процедури. Ето какво казват наредбите за Купата и НБЛ:


Наредба за Купа България 2016: 


При отказ от участие във Финален турнир за Купа България след подадена заявка БК заплаща глоба в размер на 5 000лв. за мъже. Тази глоба не се дължи само ако отбор, който според класирането трябва да играе квалификации на разменено гостуване, се откаже от участие преди тегленето на жребия. 


Това означава, че Черно море трябва да заплати 5000 лева глоба за отказването от участие в турнира за Купата. Както BGbasket.com съобщи днес, БФБ ще се обърне към следващия в класирането – Академик Бултекс 99 да замести варненци в турнира. 


Наредбата за НБЛ пък гласи: 


Ако отбор преустанови участие в ДП – НБЛ преди края на първия полусезон на първенството, постигнатите резултати се анулират. Ако отбор преустанови участие в НБЛ между полусезоните или през втория полусезон на първенството, постигнатите резултати в първия полусезон първенството се запазват, а за всички негови срещи от втората половина на първенството му се присъждат служебни загуби. 


Това означава, че в оставащото едно завъртане до края на редовния сезон всички отбори ще имат по една служебна победа срещу Черно море. Първенството ще остане с 9 отбора и всеки кръг този, който по програма има мач с Черно море, ще почива.


 Таксата за участие в размер на 15 000 лева, която отборът е внесъл преди началото на сезона, остава в полза на НБЛ.