Десетки жители и гости на Врачеш се събраха при ловната хижа в подножието на манастира „Свети 40 мъченици”, за да се веселят заедно на днешния празник Трифон Зарезан. Тържеството по този повод бе организирано от кметството на селото. Програмата започна с водосвет за здраве, отслужен от отец Димитър. Поздрав към присъстващите поднесе кметът на Врачеш Марин Бончовски. Той сподели, че кметството е решило празникът на Трифон Зарезан  да се проведе извън селото, както е било преди години. 
„Повече от 50 са майсторите-бъчвари във Врачеш, а където има хубави бъчви, има и хубаво вино. В селото няма лозови масиви, но пък това не е пречка за врачежани да правят хубаво вино от купено грозде”, каза още кметът. Марин Бончовски пожела весел празник, здраве и изобилна година на всички.


Към хубавото пожелание се присъедини зам.-кметът на община Ботевград Борис Борисов. Той припомни как е възникнал обичаят за подрязването на лозите и пожела: „Здраве на Вас и Вашите близки, семейно щастие, берекет на всички, които се занимават със земеделие и животновъдство! Нека има много любов, според католическата религия днес е празник на любовта, бъдете опиянени от вино и от любов!”.


Тържеството продължи с избор на Цар на виното и Царица на лозята. За първия приз се състезаваха шест вина – две бели и четири червени, произведени от жители на селото. След дегустация, петчленна комисия с председател зам.-кмета на община Ботевград – Борис Борисов, класира на първо място бялото вина, произведено от Петя Декова. Тя бе провъзгласена за Царица на виното. Петя Декова бе коронясана от миналогодишния носител на приза - Стилиян Влахов.


Късметът от обредната пита пък се падна на Гена Димитрова. Тя е тазгодишната носителка на приза Царица на лозята. Гена Димитрова получи короната от Соня Димитрова – Царица на лозята във Врачеш за 2015-та год.


За доброто настроение в празничния ден се погрижиха: танцов състав „Мургаш” с ръководител Радослав Цветанов, певческа група „Мургаш” с ръководител Веселка Василева,  оркестър „Тип-топ” и литаковската духова музика.
За присъстващите имаше вкусна курбан чорба и скара.
Спонсори на днешното тържество във Врачеш бяха Севдалин Николов, Николай Захариев, Румен Романов, Милчо Владимиров, Славчо Дишев и Миряна Йотова.