Тази дата е обявена за Международен ден на бившите политзатворници, концлагеристи и пострадалите от фашизма и войните от Международната федерация на борците от съпротивата и пострадалите от фашизма /ФИР/ и е утвърден с решение на ООН.


Така се отбелязва въстанието на концлагеристите от Бухенвалд, подготвяно дълго от съветските военнопленници. На 11 април 1945 г. са нападнати стражевите кули, вътрешната и външна охрана на лагера, въстаналите концлагеристи излизат извън телените мрежи и вдигат червено знаме над административната сграда на лагера. Войниците и офицерите от СС са обърнати в бягство. Въстанието спасява затворниците от сигурна смърт, защото само ден преди това нацистите взимат решение да унищожат всички концлагеристи. Два дни по-късно 3-та дивизия на американските войски напредваща в Тюрингия достигат Бухенвалд. По-рано, на 27 януари 1945 г. съветските войски освобождават най-големия концлагер Освиенцим, близо до Краков в Полша.


В годините на Втората световна война през лагерите на смъртта преминават над 18 милиона човека, от които 5 милиона граждани на Съветския съюз. Над 12 милиона от тях не оживяват. На територията на Германия и окупираните страни действат повече от 14 хиляди концлагери. Това са места на ужасни престъпления. Хората са били изгаряни в пещите на крематориумите, задушавани в газови камери, измъчвани, изнасилвани, принудени да гладуват и да се трудят до пълно изнемогване. С тях са извършвани ужасяващи медицински експерименти. По признание на самите есесовци продължителността на живота на един концлагерист е по-малко от година, но трудът му се равнява на почти хиляда и петстотин райхсмарки чиста печалба.


Ето защо на този ден – 11 април, заедно с прогресивните хора по света,  Общинският съвет на БАС в Етрополе  организира честване на паметта на политзатворниците, концлагеристи и загиналите в борбата срещу фашизма от Етрополска Общината.
Ето имената на някои от политзатворниците и въдворените в лагерите: 
• Атанас Христов Начев – политзатворник
• Дако Маринов, Иван Атанасов Крачунов, Борис Христов Македонски, Мико Василев, Стефан Червеняков, ген. Димитър Гръбчев, Дончо Велев Маринов, Никола Михайлов -  конлагеристи. За съжаление не можем да споменем всички, за което поднасяме извиненията си на близките им.
След краткото възпоменателно слово от председателя  на ОбС на БАС Чавдар Крачунов и едноминутно мълчание със ставане на крака в памет на загиналите в антифашистката борба, бяха поднесени букети цветя в пред паметниците в центъра на Етрополе и този на Братската могила.