В навечерието на един от най-светлите празници – Великден, Община Ботевград, със съдействието на НЧ”Христо Ботев 1884”, организира Арт ателие за боядисване на яйца. Събитието се състоя във фоайето на читалището. 


Създадени бяха пет арт щанда, като на всеки един, освен традиционната техника за боядисване на яйца, се прилагаха и редица други методи за украсяване и изписване.


На първия щанд ръководител бе местна художничка Венетка Нитова. Тя показа на децата как да боядисват яйца с люспи от лук, метод, който помни още от своята баба. Също така там бяха изложени и бутилки с декупаж, както и ръчно изработени панерчета, в които децата да поставят яйцата, които сами са боядисали.


Обучител на вториа бе детската учителка от ЦДГ”Саранск”, г-жа Мария Златева. Тя демонстрира пред децата различни методи за украса на яйцата, като например декопаж със салфетки.


Мария Илиева, начален учител от с.Литакова, бе ръководител на третия щанд. За украсата на своите великденски яйца децата от този щанд използваха мъниста и отново разнородни методи за декупаж.


Четвъртият щанд се ръководеше от Анета Иванова – собственик на магазин за обувки, и Даниела Цветанова – собственик на шивашко ателие. Тук яйца не се боядисваха, но пък се изработваше украса, подходяща за празника. Обучителите показваха на децата как се изработват цветя от плат и вълна, как се прави декупаж върху дъски, свещи и стъкло. 


Учителките от ЦДГ”Славейче” Ирина Христова и Маргарита Христова рисуваха яйцата с помощта на восък, обикновена свещ, памук и листенца. След което показаха на децата как се прави и щампониране. 


В арт ателиетата звучаха празнични песни в изпълнение на част от присъстващите деца. Атмосферата бе весела и приятна, а настроението -  приповдигнато. 


Ива Николова