В община Ботевград е внесен проект от председателя на Представителството на Съюза на българските художници в Ботевград – Володя Казаков, за провеждане на международен пленер за изкуство (живопис, графика, скулптура), посветен на 150 години от градското начало и 150 години от изграждането на часовникова кула. В проекта пише, че картините, които ще бъдат рисувани по време на планера, ще останат във фонда на галерията на Ботевград /такава все още няма - бел.ред./.


Предвижда се пленерът да се проведе в общинска база „Урвич“ и околностите. Участие в проявата ще вземат 15 творци – 10 от България (известни автори, включително и преподаватели в Художествената академия) и 5 от съседни държави.


Според Володя Казаков за осъществяването на проекта ще бъде необходима сума в размер на 6 000 лева, които се разпределят така: нощувки за 9 дни – 2 550 лв.; храна за 9 дни – 1 500 лв.; материали за работа – 1 500 лв.; посещение на манастира във Врачеш, Исторически музей Ботевград, посещения в Трудовец и Правец – 400 лв.; други разходи – 50 лв.


Докладната записка за исканите финансови средства е внесена за гласуване в Общинския съвет. Органът на местното самоуправление ще се произнесе по нея утре - 28 юли.