В зала „Орханиец” на Исторически музей - Ботевград бе открита изложба на картини, създадени от художниците, които взеха участие в пленера по изобразително изкуство. Събитието се проведе от 4 до 12 август в село Боженица. В него взеха участие 15 художници от Израел, САЩ, Сърбия, Германия, Франция и България.  


В залата и пред нея са подредени около 40 картини, между които и колажи. Всички изложени творби ще останат за художествения фонд на музея. Организаторът на пленера - Володя Казаков – председател на представителство на СБХ в Ботевград, изрази надежда, че в недалечно бъдеще Ботевград ще има своя художествена галерия и творбите ще намерят място в нея.  


„Този пленер е плод на една дълга борба, която бе доведена до успешен край с помощта на сегашното общинско ръководство. Традицията да се провежда пленер в Ботевград бе поставена преди 12-13 години, но след това съвсем съзнателно бе прекъсната. Унищожи се една художествена галерия и на нейно място се направи пенсионерски клуб, унищожен бе Общинският детски комплекс, след което мястото се превърна в руини…”,  каза още Володя Казаков при официалното откриване на изложбата. Той представи художниците, които взеха участие в културното събитие. На самата изложба присъстваха част от творците. На останалите им се е наложило да си тръгнат ден-два по-рано, тъй като подготвят самостоятелни изложби, обясни Володя Казаков.


Художниците Ривка Узиел, Жорж Ру и Валентин Георгиев благодариха от свое име и от името на своите колеги за добрата организация и предоставената възможност да творят в подходяща среда. 


Сред гостите на изложбата бе общинският съветник Филип Филипов, който е ценител на изобразителното изкуство и не веднъж е подпомагал с лични средства различни изяви на местното представителство на СБХ. Колегата му Радослав Маринов, който е член на Постоянната комисия по образование и наука, култура и духовни дейности, също присъства на събитието. 


Официалното откриване на изложбата бе уважено и от секретаря на общината Цеца Иванова. На откриването на изложбата дойде и един от бившите кметове на Ботевград – Марин Вутов.