Амбицията ни е културното събитие да съчетава традиция и модерно звучене, казва председателят на НЧ „Христо Ботев” Боряна Нешкова в интервю за в. „Ботевградски вестник”. 


Празниците на духовите оркестри се завръщат в Ботевград на 1 и 2 октомври 2016 год. Избрахме тази дата във връзка с международния ден на музиката, от друга страна отпуските свършват и хората се прибират от ваканция. Освен това октомври е един спокоен месец, все още топъл, не е натоварен с такъв род събития. Колкото до новия облик – за концертната част ще се стараем да каним различни изпълнители и състави – утвърдени, нашумели. Самите гост оркестри, участващи в дефилира на духовите оркестри, носят своя характер, стил и почерк в музиката. Разбира се с годините имаме намерение да разширяваме броя на поканените оркестри. Но! Ще запазим и традицията от първите празници с дефилири и концерти на съставите. Това казва по-нататък в интервюто Боряна Нешкова.


На въпроса – как ще привлечете младата публика, председателят на читалището отговаря: „Вие знаете, че ботевградският оркестър по идея на нашата диригентка Иван Савова, от няколко години работи в посока на привличане на млада публика със серия образователни концерти, които се приемат доста добре. Търсим нови форми на поднасяне на музиката, които биха представлявали интерес за младата публика. Нови и съвременно звучащи интерпретации на познати вече произведения. Например тази година имаме желанието и амбицията да поканим едно от нашумелите в артистичните среди име  - Милица Гладнишка. Може би малцина от широката публика знаят, че тя се занимава и с пеене. Тази година тя се съгласи на изпее някои неща с нашия оркестър. Ето това смятам, че е добър повод да привлечем не само млада, но и зряла публика, която ще ни види и в друга светлина. Международни участия, които ще внесат допълнителен колорит и нов дух. А защо не и среща на Балканската музика? – разбира се, това е пожелание занапред, но ние ще работим в тази посока. Със сигурност ще срещнем трудности, но пожелавам успех на целия, свързан с това апостолско дело! Също така смятаме да направим и един дискусионен форум, на който ще се поставят наболели проблеми, свързани с духовата музика. По този начин се надяваме, че ще привлечем в тези дни и гости на нашия град, но всичко едно по едно. 


За провеждане на празниците на духовите оркестри в Ботевград Общинският съвет гласува да бъдат отпуснати 11 000 лева от собствени приходи на общината. Средствата ще бъдат разходвани за нощувки, храна и транспорт на участниците и за изработката на рекламни материали, пояснява Боряна Нешкова.