Втората среща от първия ден на турнира за купата на Ботевград между плевенския Спартак и Динамик Белград се превърна в изключителен съспенс. И онези, които не бяха в Арена Ботевград, трябва само да съжаляват, че пропуснаха този страхотен двубой, завършил с успех на тима от Сърбия със 112-108 след допълнителни пет минути.


Срещата бе изпълнена с изключителни обрати, особено в последната част и последвалото петминутно продължение. Гостите слязохаот микробуса пред Арена Ботевград след десетчасово пътуване - тръгнали бяха от Белград в 8 сутринта - заради  многото тапи по нашите пътища. И започнаха зле - Спартак дръпна с 20-5 още през първата част, а тя бе и най-резултатна - 34-19.


Във втората българският тим продължи да поддържа двуцифрена разлика, на полувремето резултатът бе 53-42. Същото стана и в третата, след която плевенчани бяха прибавили още точки към аванса си - 79-63. А когато в началото на четвъртия период играчите на Александър Дяковски стигнаха до преднина от 21 точки при 74-53, мачът изглеждаше приключил.


Последва обаче тотален обрат. Сръбският тим, наставляван от легендарния Мирослав Мута Николич, започна постепенно да топи изоставането си. И изравни при 90-90, когато оставаха минута и 20 секунди. След това двата отбора си вкараха по две точки и след 92-92 се стигна до продължение.


В него сърбите поведоха със 7 точки, но играчите на Спартак продължиха да бъдат настоятелни и на няколко пъти намаляваха до една. Изглежда обаче се поумориха, а и някои основни баскетболисти напуснаха за 5 фаула. И Динамик Белград успя да спечели този фантастичен двубой, въпреки че водеше в резултата едва 5 минути, а Спартак цели 39 минути.


Александър Груев и Мартин Маринов изиграха много силен мач и вкараха близо половината от точките за Спартак - 28 на Груев, 23 на Мартин. Груев направи и 9 асистенции, но и 9 грешки, особено в края, когато  се нагърби изцяло  и с организацията, и със стрелбата.  Милован Савич пък завърши с дабъл-дабъл от 18 точки и 10 овладени борби, с 14 точки и 9 борби е Митко Маринчешки, Герасим Николов вкара 13.


За Динамик Белград, който от този сезон е новият член на Висшата лига на Сърбия, над всички бе Андрея Стеванович. Роденият през 1997 година гард отбеляза 33 точки и 5 завършващи подавания. Много силно, особено в решаващите моменти, игра и Душан Кантич, той е с 14 точки и 5 асистенции. С 11 е Страхиня Гаврилович, под 10 добавиха Стеван Надфеи и Никола Йефтич.


Така в понеделник от 19.30 ч. за първото място на турнира за купата на Ботевград ще се срещнат Балкан и Динамик Белград. Преди това за трето място ще играят Ямбол и Спартак.