Изложба “150 години поща в Ботевград“ е подредена на втория етаж в градския исторически музей. Тя съдържа уникални експонати, част от които са предоставени от дългогодишни служители на пощата. Телефонни апарати, най-старият, от които е от началото на XX век, телефонен номератор, сигнална тръба, с която пощенските служители са известявали гражданите, че имат пощенска пратка, карбидна помпа, също използвана за сигнализация, снимков материал, награди на пощенски служители, оригинални пощенски документи – разписки, описи, квитанции, записи и други, върху някои от които има парафинов печат, могат да се видят в настоящата изложба. 


Интерес сред експонатите представлява папка с кореспонденция от 1909 год. В нея става дума за осем ученици, изпочупили изолаторни лампи по пътя Орхание – Лъжане. Те са били възпитаници на прогимназията в града, на която по това време директор е Стамен Панчев. Кореспонденцията проследява целия случай. Тя съдържа документи, написани и подписани от видния ботевградчанин. Тази кореспонденция и други експонати в изложбата са дарени на музея от нашия съгражданин Володя Казаков.


Бивши и настоящи пощенски служители бяха дошли да разгледат експозицията. Някои от тях споделиха спомени от своя професионален път. Сегашният началник на Районната пощенска станция в Ботевград Георги Стилиянов благодари на музейните работници за успешната реализация на това хубаво събитие. Той отправи блогопожелания към своите колеги, отдали силите и уменията си на дейността на пощите и съобщенията. 


Преди откриването на изложбата, директорът на музея Тодорка Коцева представи пред присъстващите гости кратка историческа справка за това как е възникнала поща в нашия град:   


Ние не празнуваме 150 години на българската поща в града, а 150 години от възникване на поща в града изобщо. И въпреки че пощенските съобщения в Османската Империя, възникнали значително по-късно от тези в европейските земи, то Орхание е сред градовете, които имат пощенска станция и телеграфна линия още по време на османското владичество. 


Според историка Петър Ценов – още през февруари 1867г. в Орхание е построена Пощенска станция, прекарана е телеграфна линия и са назначени телеграфо-пощенски чиновници. Информацията черпи от в. Дунав, брой 66 от 20 март същата година. Този  вестник се печата на турски и български език и излиза в периода 1865 -1877г. в гр. Русе. Това е вестник за външни, вътрешни новини и всякакви разсъждения от Северна България.


По време на Освободителната война /1877-1878г./, пощенските служби на руската армия /полевата поща/ имат своя станция в Орхание, в която се обслужва местното население. Това е 13-то пощенско поделение на гвардейския корпус, прехвърлен от Браила в Орхание на 28 ноември 1877г. Към средата на декември се открива маршрута Орхание – Ябланица – Телиш – Плевен. Съгласно “Временните правила за пощовата част в България” управлението и организацията е възложено на Пощенското управление, което първоначално е подведомствено на Министерството на вътрешните работи, а после – на Министерството на външните работи на Княжество България. Установени са следните видове пощенски пратки: проста кореспонденция, към която се отнасят затворените и отворените писма, бандеролните пратки, препоръчаната кореспонденция и пратките без цена; застрахованата кореспонденция, към която се числят ценните и паричните пратки. 


Поради липса на други превозни средства пощата се пренася главно чрез сухопътните пощенски трактове. За всеки тракт се определят станции за смяна на конете. Трактовете се обслужват от наети чрез търг пощонаематели и се придружават от пощальони, които събират писмата от пощенските кутии, окачени при конните пощенски станции, жп станциите и пристанищата.


Станцията на руската армия работи до 10 март 1879г., когато е закрита и имуществото й е предадено в български ръце. На 1-ви май 1879г. в Орхание започва работа пощенска станция, в която работят само българи. Първите български работници по пощите - родолюбиви и будни младежи, работят всеотдайно, с ентусиазъм и още в началото успяват да организират сравнително добре пощенската служба.


Това е една от първите пощенски станции в България, в която влизат в употреба и първите пощенски марки на страната „сантимите” от 1879г. 


По-късно 1895г. в с. Осиковица е открита втората пощенска станция, 1908г. във Видраре, а 1909 в с. Новачене. Това потвърждава картотеката на Окръжната управа за пощенските телеграфни и телефонни станции в Ботевградска околия, издадена под № 5030 от 29. 09. 1951г.


Временните правила стават неподходящи за новите условия и за ежедневно нарастващите нужди. Това налага изработването на нов закон за цялостно уреждане на пощенските съобщения. Такъв закон е одобрен на 1 ноември 1881 г. под наименованието “Привременен устав за пощите и телеграфите”.


Създадено е Общо телеграфопощенско дружество в страната. Неговият учредителен конгрес се провежда от 21 до 24 юли 1904 г. край манастира "Николай Чудотворец" в Мъглиж. Така се полагат основите на синдикалното движение на работещите в съобщенията.


Към 1914г. телеграфното действие е в следните линии:


Ботевград – София; Ботевград – Ябланица; Ботевград – Осиковица; Ботевград – Етрополе; Ботевград – Калугерово; Ботевград – Тетевен; Ботевград – Новачене; Ботевград – Луковит – Плевен; Към същата година телеграфното действие се е потдържало от двама телеграфисти, а техническата служба е имала двама надзорници, които също са работели на морз!


До 1916г. през града минават транзитно телефонните линии София – Плевен – Търново и София – Враца – Видин. Същата година се въвежда и телефонната служба. Монтиран е петлинеен телефонен номератор с пет поста – Началник станция, Околийско управление, Казармата, БНБ, Общината, които са обслужвани от един телефонист. От 1919г. до 1925г. телефонните линии за селата се удвояват и се включват в номератора, с което се открива телефонно действие със селищата в Общината. През 1926г. Станция Орхание обслужва по телефона със София следните станции и селища: Ябланица, Осиковица, Златна Панега, Етрополе, Новачене, Тетевен, Калугерово, Правец, Литаково, Липница, Боженица, Курново, Мездра, Роман, Караш, Хубене, Беленци, Карлуково, Кунино. 


В Пощенската станция Ботевград телетипното действие е въведено през 1948г.


През 1951г. в Ботевград е построена нова сграда, с обща площ 419кв. м. Разпростира се на три етажа и включва следните услуги: Пощенска експедиция, Колетна експедиция, Особена милиция, Парични служби, Колетни служби, Телеграфна зала.


На 12 април 1978 година се прави първа копка по разширяване и осъвременяване на сградата на Пощата в града, която е със същото местоположение и до ден днешен. 


Изложбата “150 години поща в Ботевград“ ще бъде на разположение на посетителите на музея в продължение на месец.