С 26 гласа „за” и двама „въздържал се” Общинският съвет прие информацията за социално-икономическото и териториално развитие на село Новачене с предложенията към нея: http://botevgrad.com/news/68771/Redovnoto-zasedanie-na-ObS-shte-se-provede-v-Novachene


В информацията, случайно или не, бе пропуснато да се спомене какви дейности са извършени в селото през миналата година със средства от общинския бюджет. Поради тази причина кметът Георги Мишев предостави на всеки съветник допълнителна справка, от която е видно, че през 2016 година в Новачене са реализирани следните обекти: изграждане на канализация за отпадни води по улиците. „Ангел Кънчев” и „7-ма”; изграждане на канализация за отпадни води и водопровод за питейна вода по ул. „Искър”; ремонт на парапет на железобетонен мост над р. Рударка; ремонт и заваръчни работи на същото съоръжение; обследване на сградата на битовия комбинат за предприемане на мерки за енергийна ефективност. Всички дейности са на обща стойност 68 969 лева.  


По време на обсъждането съветничката Цонка Докова направи няколко допълнения към проекта за решение: общината да предприеме мерки за безопасността да хората, които трябва да пресичат главен път E-79, за да отидат до автобусните спирки от двете страни, като изгради пешеходна пътека и постави съответните предупредителни знаци; да се постави камера за видеонаблюдение в района на кметството и читалището. 


Съветничката се поинтересува какви са намеренията  на общината към детската градина в селото. 


Жител на Новачене поиска да се предприемат действия срещу изхвърлянето на отпадъци върху бившето футболно игрище в селото. По него думи теренът е заприличал на сметище.


В отговор на въпроса на Цонка Докова кметът Иван Гавалюгов съобщи, че детското заведение е обследвано за енергийна ефективност и е изготвен проект . „Предстои да се издаде разрешение за строеж. Заявката в Националния доверителен екофонд е налична, остава да внесем проектната документация. Оттам имаме уверение, че проектът ще бъде финансиран”, обясни Гавалюгов.  


Кметът съобщи още, че общината е внесла проект за подмяна на 12 км водопровод в село Новачене. 


Иван Гавалюгов посочи, че основен проблем на селото остава престъпността. Той уведоми ОбС, че през 2016 год. до него и до директора на дирекция „Обществен ред и сигурност” има подадени десетки жалби за вандалски набези и посегателства срещу чужда собственост.  


„Една от мерките, предприети от общината за ограничаване на противообществените прояви, е увеличаване периметъра на видеонаблюдение. В момента в селото има монтирани две камери. В бюджета за тази година са предвидени средства за разширяване на системата за видеонаблюдение на територията на цялата община. Другата мярка е осветяване на максимално голяма част от селото”, каза кметът.  По негови думи, в рамките на два месеца в Новачене са счупени 50 улични лампи, и то на едни и същи улици. 


В  хода на дискусията стана ясно, че в продължение на година и два-три месеца кметът на село Новачене Георги Мишев, по една или друга причина, не е имал контакти с общинското ръководство и не е поставял конкретни искания пред него. Мишев е отсъствал дълго време и е бил заместван от служител в кметството.