В ботевградския завод на „Биовет” в момента се произвежда ензим ксиналаза, който се използва като подобрител за брашно и хлебни изделия. 85% от продукцията е предназначена за страни от Западна Европа, където критериите за безопасност на храните са изключително високи.
При производството на ензима се отделя миризма, но тя не е толкова силна, колкото описват гражданите – коментираха от ръководството на завода вчера по повод подозренията, че „Биовет” е виновник за обгазяването на Ботевград. – Тази миризма не е опасна, твърдят от „Биовет” и смятат, че от години към тяхната фирма тенденциозно се насажда негативно отношение.
На 22 март в завода е имало изненадваща проверка от РИОСВ, еколога на общината и граждани. При проверката не са открити опасни вещества във въздуха. Следващата сдемица в завода ще има проверка от Американския институт  по печивата, съобщи директорът  инж. Радев.
„На площадката на „Биовет” работят 160 души. В момента се прави проверка на всички съоръжения и очистващи инсталации, те се измиват със специални препарати и се вземат всички мерки, за да не се допускат в атмосферата миризми. В същото време на площадката на бившия „Пластхим” има няколко фирми, които работят без очистващи инсталации” – твърдят от „Биовет”. – Ние също имаме интерес да се направи цялостна проверка, за да спрат обвиненията, че обгазяваме Ботевград” – заяви директорът на фирмата.