Тази вечер от 20.30 до 21.30 часа ще бъде изключено фасадното осветление на сградите на община Ботевград, Часовниковата кула и Историческия музей. Така за втора поредна година Ботевград се включва в най-голямата световна инициатива на Световения фонд за дивата природа WWF. Часът на Земята се провежда от 2007 година насам. Началото на кампанията е поставено преди 10 години в Сидни, като тя много бързо се разраства.
Чрез символичното гасене на осветлението в домовете си хората в над 170 страни и територии ще изразят за десета година подред съпричастността си с каузата - опазване на нашия общ дом, планетата Земя, застрашена от климатичните промени.
„Загаси светлините, отвори очи за планетата!“ е призивът към всеки от нас да се замисли как с начина си на живот може да помогне на Земята. Съвпадането с Деня за размисъл е случайно, но е добър повод да поговорим за изборите, които правим и които не се случват веднъж на четири години, а са ежедневни. Избори, с които определяме не само своето, но и бъдещето на хората около нас, както и на идващите след нас. Изборът не е дали да използваме, или не съвременните технически постижения, а дали да ги използваме разумно или по начин, увреждащ планетата- коментира Георги Стефанов, ръководител на отдел „Климат и Зелена икономика“ във WWF.